Naslov: Preserje 9a, Braslovče
Splet: www.novarajngla.si
Telefon: 03 710 17 00
Odprto: vsak dan od 9. do 22. ure, ob sobotah od 8. do 22. ure; in ob nedeljah od 8. do 20. ure; ob ponedeljkih zaprto
Nova Rajngla v zasavskem dialektu pomeni posodo za kuhanje ali po domače pisker.
In ko se je na priljubljeni lokaciji ribnikov Preserje pojavila nova restavracija z imenom Nova Rajngla, s(m)o vsi pričakovali nekaj novega. In to smo tudi dobili. Precej močno avtorsko kuhinjo, ki temelji na lokalnih in preverjenih sestavinah in posebnostih – sladkovodnih ribah.Od potočnih rakov do postrvi, somov, smučev in ščuk.
Tega v Sloveniji že dolgo ni bilo in konec koncev je čas, da se celinska Slovenija odklopi od tistih 42 km morske obale.
Pozdravi iz kuhinje so bili zelo domiselni in so se gibali med različnimi strukturami in agregatnimi stanji. Vsekakor pa je bil najboljši tisti z maslom in jurčkovim prahom, ki ga je bilo ravno prav, da so maslene osnove ostale in jurčkove arome niso prevladale.
Drugi je bila skuta iz bližnje kmetije v visokem kozarčku, obogatena s timijanom in česnom. V gozdu so nabrali smrekove iglice in iz njih naredili olje, s katerim so skuto oblili.
Brez juh ne gre. Tukaj vsekakor prednjači kremna juha pečenega česna z dimljeno postrvjo v svinjski kožici. Jed je bila odlična, z ne preveč izstopajočo česnovo aromo, kot smo sicer pričakovali. Na strani klasik je bila goveja juha z rezanci takšna, kot sicer mora biti.
Sledil je krožnik dimljenega fileja postrvi s pečeno čipko parmezana v smetanovi omaki.
Nežno, a vseeno prefinjeno in predvsem lahkotno. Dimljena postrv je bila tudi ena od sestavin posebne rižote s potočnimi raki. Kljub vsej pazljivosti, ki jo je Matic Pirec vložil v izdelavo tega krožnika, je dimljenost postrvi s slanostjo in močnim okusom popolnoma preglasila riž in potočne rake, ki jih uvažajo, saj so v Sloveniji zaščiteni.
Tako sploh niso prišli do izraza. Od mesnih jedi smo se lotili praženih jetrc, ki so bila malce predolgo v ponvi in so izgubila tisti tipični medokus mehkobe in trdnosti, ki jih dobra jetra morajo imeti. Ajdov ocvrtek kot priloga je bil izvrsten!
Pri glavnih jedeh smo plavali med ribami in divjačino.
Ribji krožnik je bil katastrofalen, vendar ga nam na koncu niso računali, jelenov file z ješprenjem pa je bil izvrsten. Meso je bilo omamno mehko in sočno, izbor prilog pa okusno nabran in lepo pripravljen.
Čeprav smo bili že lepo siti, smo si privoščili še razstavljen »štrudelj«, ki je bil vsekakor spektakularnega videza, okus pa je bil zaradi kremnega dela skute in rozin preveč težak.
Ampak – vse čestitke temu krožniku, čeprav je tovrstni štrudelj delal Tomaž Kavčič pred več kot desetimi leti.
Kakorkoli – pri Novi rajngli so se zaradi določenih neskladnosti sklicevali na naporen Teden restavracij, ki je očitno vedno bolj popularen, sestavine jedi in forma kuharjev pa je zaradi tega na nizki kakovostni stopnji.
Po drugi strani pa je to restavracija, ki obeta.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen