Pa smo spet tam, kjer sem se že nekajkrat na tem prostoru zaklinjal, da bo tokrat zadnjič na sporedu kulinarika iz Wolta in Ehrane, vendar žal ne gre. Ne bom izgubljal besed o bebavosti vlade in njenih ukrepov, ker bom potem postal še večji nasprotnik. Se je pa nekaj spremenilo – ko je minister Počivalšek odšel v Prlekiji v taverno na vodo in »prleške sendviče«, so se vladni modreci izmislili silni ovinek in razložili, da so v bistvu vse gostilne odprte za poslovne goste, le da gostinci tega niso vedeli. Se pravi – imaš podjetje in v gostilno v en prostor povabiš sodelavce ali prijatelje. Važno je, da plačaš iz računa podjetja. Gostinci, ki jih je vse skupaj najbolj (za)dušilo, so seveda množično pograbili priložnost in neuradno odprli jedilnice. Ampak prišli so do najbolj neželene situacije – delitve na tiste, ki lahko gredo v gostilne, in tiste, ki ne morejo/smejo. Dolce Vita deluje v okviru mojega podjetja in seveda lahko gremo po tej logiki jest ven. Je pa na tisoče tistih, ki tega ne morejo narediti, saj nimajo svojih podjetij – niti denarja … Ampak – vedeti moramo, da ima v Sloveniji ogromno ljudi svoja podjetja in to lahko izkoriščajo. Gostilne so zaživele, skrbno pazijo na razdaljo med mizami, ker je obisk tovrstnih lokalov še vedno smrtno nevaren – vsaj tako pravi vlada. V gostilnah so menda epicentri okužb, ki so vedno večji, čeprav so bile gostilne ves čas zaprte. In zdaj – ko so pogojno odprte, se oboleli niso okužili v gostilnah …

Ocvrti jajčevci s prilogo in arabskim kruhom.

Pečeni polnjeni jajčevec.

Slastni humus.

Falafel.
Restavracija Lajalina, Ljubljana
Zaloška 6a
https://www.facebook.com/Lajalina.Restaurant.Ljubljana
Dostava: Wolt
Ker je Ljubljana prestolnica, v njej mrgoli raznih svetovnih kulinaričnih vtisov iz vsega sveta. Prejšnje mesece ste jih spoznali precej, in tudi tokrat smo šli po svetu – bolj natančno v severno Afriko, k Arabcem. In arabskih restavracij v Ljubljani je kar pet, zato je bila izbira težka. No, odločili smo se za Lajalino in si pustili dobrote pripeljati domov.
Ena izmed najbolj popularnih arabskih jedi je falafel – ocvrtek (po slovensko pohanček) iz zmečkane čičerike in zelišč. Pravilno narejen je res lahko odličen. In pri Lajalini jih zares znajo dobro pripraviti in zraven ne pozabijo na izdatno mero humusa, ki tudi temelji na zmečkani čičeriki, zmešani s tahinijem (zmečkanim sezamom), česnom in limonovim sokom. Skoraj vse bližnjevzhodne jedi se pomakajo v humus, ki poskrbi za poln okus in sočnost. Ta dvojica je bila odlična!
Shish taouk je mesna (piščančja) jed iz Otomanskega imperija, ki jo zdaj pripravljajo v množici bližnjevzhodnih držav, vključno z Armenijo. Gre za marinirane kose piščanca, ki jih nabodejo na mali raženj in hitro spečejo; če se le da na odprtem ognju. Dodatka sta riž in jogurt, in tudi ta jed je hitro izginila s krožnikov. Arabci jedo veliko zelenjave, med katero je jajčevec ena izmed najbolj priljubljenih jedi. V Lajalini jajčevec izdolbejo, napolnijo z mletim mesom in začimbami in spečejo na žaru. Tudi ta jed je bila izvrstna. Ocvrti jajčevci so tudi velik hit in tudi te smo z veseljem pojedli.
Za tri osebe smo plačali 35,70 €.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen