Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Restavracija Lajalina, Ljubljana

Restavracija Lajalina, Ljubljana. Radosti za dobrojedce.

Restavracija Lajalina
Čas branja: 2 min

Pa smo spet tam, kjer sem se že nekajkrat na tem prostoru zaklinjal, da bo tokrat zadnjič na sporedu kulinarika iz Wolta in Ehrane, vendar žal ne gre. Ne bom izgubljal besed o bebavosti vlade in njenih ukrepov, ker bom potem postal še večji nasprotnik. Se je pa nekaj spremenilo – ko je minister Počivalšek odšel v Prlekiji v taverno na vodo in »prleške sendviče«, so se vladni modreci izmislili silni ovinek in razložili, da so v bistvu vse gostilne odprte za poslovne goste, le da gostinci tega niso vedeli. Se pravi – imaš podjetje in v gostilno v en prostor povabiš sodelavce ali prijatelje. Važno je, da plačaš iz računa podjetja. Gostinci, ki jih je vse skupaj najbolj (za)dušilo, so seveda množično pograbili priložnost in neuradno odprli jedilnice. Ampak prišli so do najbolj neželene situacije – delitve na tiste, ki lahko gredo v gostilne, in tiste, ki ne morejo/smejo. Dolce Vita deluje v okviru mojega podjetja in seveda lahko gremo po tej logiki jest ven. Je pa na tisoče tistih, ki tega ne morejo narediti, saj nimajo svojih podjetij – niti denarja … Ampak – vedeti moramo, da ima v Sloveniji ogromno ljudi svoja podjetja in to lahko izkoriščajo. Gostilne so zaživele, skrbno pazijo na razdaljo med mizami, ker je obisk tovrstnih lokalov še vedno smrtno nevaren – vsaj tako pravi vlada. V gostilnah so menda epicentri okužb, ki so vedno večji, čeprav so bile gostilne ves čas zaprte. In zdaj – ko so pogojno odprte, se oboleli niso okužili v gostilnah …

 

Restavracija Lajalina

Ocvrti jajčevci s prilogo in arabskim kruhom.

 

Pečeni polnjeni jajčevec

Pečeni polnjeni jajčevec.

 

Restavracija Lajalina

Slastni humus.

 

Restavracija Lajalina

Falafel.

 

Restavracija Lajalina, Ljubljana

Zaloška 6a 

https://www.facebook.com/Lajalina.Restaurant.Ljubljana

Dostava: Wolt

Ker je Ljubljana prestolnica, v njej mrgoli raznih svetovnih kulinaričnih vtisov iz vsega sveta. Prejšnje mesece ste jih spoznali precej, in tudi tokrat smo šli po svetu – bolj natančno v severno Afriko, k Arabcem. In arabskih restavracij v Ljubljani je kar pet, zato je bila izbira težka. No, odločili smo se za Lajalino in si pustili dobrote pripeljati domov. 

Ena izmed najbolj popularnih arabskih jedi je falafel – ocvrtek (po slovensko pohanček) iz zmečkane čičerike in zelišč. Pravilno narejen je res lahko odličen. In pri Lajalini jih zares znajo dobro pripraviti in zraven ne pozabijo na izdatno mero humusa, ki tudi temelji na zmečkani čičeriki, zmešani s tahinijem (zmečkanim sezamom), česnom in limonovim sokom. Skoraj vse bližnjevzhodne jedi se pomakajo v humus, ki poskrbi za poln okus in sočnost. Ta dvojica je bila odlična!

Shish taouk je mesna (piščančja) jed iz Otomanskega imperija, ki jo zdaj pripravljajo v množici bližnjevzhodnih držav, vključno z Armenijo. Gre za marinirane kose piščanca, ki jih nabodejo na mali raženj in hitro spečejo; če se le da na odprtem ognju. Dodatka sta riž in jogurt, in tudi ta jed je hitro izginila s krožnikov. Arabci jedo veliko zelenjave, med katero je jajčevec ena izmed najbolj priljubljenih jedi. V Lajalini jajčevec izdolbejo, napolnijo z mletim mesom in začimbami in spečejo na žaru. Tudi ta jed je bila izvrstna. Ocvrti jajčevci so tudi velik hit in tudi te smo z veseljem pojedli. 

Za tri osebe smo plačali 35,70 €.

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Jun 9, 2021Tomaž Sršen
1 year ago Kulinarika, Ocene gostilnocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Poškodbe – grozeča prikazen nogometnih tekemSantomas, zgodba vrhunskih vin in dela več generacij
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Radosti za dobrojedce: Kulinarika pod korono, I. del
VSE NAJBOLJŠE ZA MÉ!
Ulični kuharski mojstri Odprte kuhne na mini turneji po Sloveniji
Gregor Židan
Gregor Židan: »Zaradi Olimpije in Dinama sem postal igralec, ki je z Mariborom igral v Ligi prvakov«
Stammhaus Dreisiebner – Gamlitz (Avstrija)
steyer
Danilo Steyer – kralj slovenskih tramincev
Vinska klet Aleksandrović
Vinska klet Aleksandrović
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (46)
  • Dolcevita Lifestyle (15)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (80)
  • Music (33)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (120)
  • Photography (10)
  • Razno (119)
  • Tema meseca (23)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (66)
 Naključne objave 
Catuai
Catuai
Restavracija-Spajza-–-Ljubljana
Restavracija Špajza – Ljubljana
jedi s podpisom
Jedi s podpisom
Katastrofa v vinogradih
Édouard-Manet
Édouard Manet – Zajtrk na travi, 1862–1863
Damjan-Podveršič
Damjan Podveršič
mimoza
Sezona mimoz
 Naključne objave 
Zgodba o carpacciu je navdušila s svežino ideje in okusov
celovska-cesta
Celovška v šestdesetih letih
25. obletnica vinske kleti
Joško Gravner
gradec
Gradec
Stara klet Bled
Radosti za dobrojedce: Stara klet Bled – Bled
janko kobal
Vina za moj okus: Janko Kobal in njegova pot vinarja
 naključne objave 
Nejka-&-Uros-Klinec-–-Plesivo
Nejka & Uroš Klinec – Plešivo
Kaj je skrivnost baskovske zgodbe o uspehu? | Kaja Sajovic
andrea-petrini
Andrea Petrini
OA (Netflix)
OA (Netflix)
Angleški vinski pisec, vrhunski poznavalec: Steven Spurrier
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT