Naslov: Šmarska cesta 1, Koper
Splet: www.kogo.si
Telefon: 051 261 726
Odprto: od 11. do 22. ure; ob nedeljah zaprto
Kogo v starem istrskem narečju pomeni kuhar.
Tega so postavili pred vinsko kletjo Vinakoper in je del kleti. Prostor je lepo zastavljen in osebje je zelo prijazno.
Glavni chef je mladi Tilen Župevec, s katerim smo se v preteklih letih že srečevali v raznih morsko usmerjenih restavracijah. Glavni »šef sale« pa je Perujec Andy Polo, ki zadnjih deset let živi in dela v Sloveniji.
Za vina poskrbijo kar enologi te naše največje istrske kleti, imajo pa v ponudbi tudi nekaj vin, ki jih lahko dobite samo v tej restavraciji.
Lepo so nas presenetili s ponudbo nedegožiranih penin, ki so pravo presenečenje. Ko sem pregledoval meni, me je presenetila zelo bogata ponudba hladnih s pršuti povezanih predjedi, ki dejansko prihajajo iz vsega po teh jedeh znanega sveta. Odločili smo se za degustacijski meni in križanih vilic in nožev čakali jedi.
Prvi krožnik je bil lepo pisan in v velikosti enega malce večjega ugriza z roko.
Brancinov tatar v masleni pastetki, mariniran s pomarančo, limeto in limono s kremo sladke paprike in višnje. Vsega je bilo ravno prav in ob požirku prej omenjene penince je šla jed zelo elegantno in z velikimi užitki v želodčke.
Tilnova verzija milanske rižote (by Guilermo Marchesi) je precej posrečena, vendar originala ne dosega.
Gre za rižoto z žafranom (v tem primeru ni bil dovolj močan), ki je bil namesto s kostnim mozgom posut z gamberi in na koncu začinjen z dimljeno in naribano skuto. Prav ta slednji moment je bil tukaj preveč, saj je skuta popolnoma prevladala.
Tudi Tilen obvlada tehniko kuhanja sous-vide in tukaj je na ta način pripravil tuno.
Vse lepo in prav, vendar je kockaste tunine koščke prepekel. Dobil je očem zelo dopadljiv krožnik, kjer je bila velika riba dokončana v stilu popečene svinjske potrebuševine, a okusa zaradi prepečenosti ni bilo. Škoda.
Brancinova rolada z oparjeno in popečeno cvetačo v masleni omaki je bil naslednji krožnik.
Lahkota okusov je bila fina in ravno pravšnja, toda okusa brancina ni bilo nikjer. Ali je bila riba sama prenežna ali pa je bila morda omaka premočna.
Sladica je bila super.
Čokoladna zmrzlina s pistacijami in borovničev sorbet je bila pravi predlog. Zraven so ponudili še pol sladki cipro (lokalno sorto muškata), ki se je k jedi odlično prilegel!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen