Naslov: Šmartinska 55, Ljubljana
Splet: www.cubo.si
Telefon: 01 521 15 15
Odprto: vsak dan od 12. do 22. ure; ob nedeljah zaprto
Cubo je legenda. Je vedno hudo oblegana restavracija, ki ni najbolj poceni, toda vedno je polna. Včasih je treba rezervirati tudi kakšen teden prej.
Vendar Cubo deluje kot dobro namazan stroj. Brez panike, brez zastojev. Kuhinja dela brez pripomb, natakarji pa uigrano in mirno. Skoraj vse goste prijazno sprejme t. i. maitre d’ (šef sale), ki je tudi lastnik restavracije Boštjan Trstenjak.
Prav ta element pripomore, da se gosti še boljše počutijo, jedi pa so prignane do popolnosti. Vsaj tiste, ki jo poznajo elitni gostje te restavracije.
V dveh desetletjih, ko Cubo deluje, je počasi lezel na vrh in nič ni videti, da bi ga kdo odpihnil od tam.
Trstenjak je ves čas modro sledil okusu svojih gostov in zdaj je pristal tam, da se vidi, kaj prestižni Ljubljančani radi jedo – moderno in morsko na italijanski način.
Če je to dobro oziroma celo odlično pripravljeno, je uspeh tukaj.
Zato je bilo čisto logično, če so v času našega obiska prevladovali škampi in jedi iz njih.
Prva jed so bili sveži, v pomarančnem soku marinirani škampovi repki s koščki pomaranč in omako rdeče pese, ki je še malo nadgradila sladkost teh kvarnerskih lupinarjev, koščki pomaranč pa so dodali še malce hrustljavosti (20 €). Odličen začetek!
Ker porabijo ogromno škampov, jim ni težko skoraj vsak dan delati prve škampove juhe, ki temelji za zmečkanih lupinah (11 €).
Zraven dodajo še en večji škampov ocvrt rep v panko drobtinah in kepico sladoleda iz bazilike. Tudi ta jed vse brbončice dvigne v vesolje, element hrustljavosti je ravno prav prisoten, krema sladoleda iz bazilike pa s svojo nežno ostrino lepo zaokroži okuse vsega krožnika.
Mešane školjke v buzari so navdušile in nam na mizo pripeljale okuse davno pozabljenega Jadrana.
Malvazija Markovič pa je več kot suvereno predstavila novega prvaka slovenske Istre.
Na podobni osnovi omake pa so pripravili fine rezance s škampi (30 €), ki so bili ravno prav kuhani, da so še lepo hrustali, pikantnost omake in sladkost škampovih repkov pa sta se združili v lepo nadgradnjo okusov.
Brez ribe kot glavne jedi ni šlo in slastno smo se zapodili v jed, kjer so bile glavne sestavine kuhane fregole:
Tipična majhna okrogla testenina s Sardinije, ki so jo oplemenitili z ravno pravšnjo mero dodatka buče. Na vrhu pa je kraljeval odlično pripravljen file brancina, ki je bil na notranji strani lepo mehak in svež, na zunanji pa slastno hrustljav (20 €).
Brez sladic ni šlo.
Njihova Pavlova (10 €) je legendarno dobra, pri že tako odličnem tiramisuju pa zdaj dodajo mali espresso, ki ga jedec pred napadom na sladico zlije v posodico s tiramisujem (10 €).
Harmonija okusov je nezemeljska!
Čeprav je Cubo ob teh norišnicah s cenami kar občutno povišal zneske, se mu to ne pozna.
Boštjan zagotavlja (in mi ga podpiramo), da je najbolj pomembna osnovna sestavina, morska bitja pa niso poceni.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen