Naslov: Čikat ulica 16, Mali Lošinj
Splet: https://www.losinj-hotels.com/en/dining/restaurant-alfred-keller/
Telefon: +385 51 260 700
Odprto: od 18.30 do 21.30; nikoli zaprto
Čeprav je hotel Alhambra v Malem Lošinju eden najbolj luksuznih na Hrvaškem, se tamkajšnja restavracija Alfred Keller ne imenuje po kakšnem legendarnem kuharju iz začetka prejšnjega stoletja, pač pa po arhitektu, ki je imenitno zgradil ta hotel in ostale vile v zalivu Čikat.
Habsburžani so imeli stil; za uživancijo pa sploh. Ampak – brez tradicije ga ni in skoraj nič ni čudnega, če je z Michelinovo zvezdico ovеnčani chef te restavracije tudi Avstrijec!

Chef Michael Gollenz.
Michael Gollenz je doma iz okolice Salzburga in se je dobro desetletje izpopolnjeval v eminentnih evropskih gostilnah. Vse dokler ni prišel v Mali Lošinj in začel delati v Alhambri. V dobrem letu pa je dobil zvezdico, kar ga je osebno tudi najbolj presenetilo! Njegova kuhinja je jadransko-kvarnerska in tudi sam se po vsem tem času počuti kot domorodec, ob tem pa s precej mednarodnega znanja.
Po petih “pozdravih iz kuhinje” je prišel na vrsto prvi pravi hod v obliki jakobovih pokrovač (kapesant) s kolerabo, lešniki in ananasom. Čeprav so se ananas in lešniki tudi teoretično zlili z okusom narezanih školjk, za kolerabo nisem bil prepričan. Do okušanja, ki je zares razgalilo Gollenzovo poznavanje materialov. Odlično!

Jakobova pokrovača s kolerabo, lešniki in ananasom.
Ravioli Gollenz so bili bolj podobni ostrigam iz krhlega testa, kot pa pravim raviolom. Vidno je izpostavil poširana jajca, ikre in blitvo, kar se je sestavilo v nebeški nabor okusov in struktur.

Gollenzovi ravioli z rumenjakom, ikrami in blitvo.
Tournedos Rossini iz kopenskih jedi je goveji biftek z račjimi jetri na vrhu. Morsko verzijo pa je Gollenz zastavil s pečenim filejem morskega lista, račjo pašteto (foie gras), peteršiljem in svežimi istrskimi črnimi tartufi. Bilo je več kot slastno, saj so se okusi popolnoma prepletli v neke nove sfere.

Morski list Rossini.
Glavna sladica je bila rabarbara s kumkvatom in zdrobom, tej poslastici pa so sledile še štiri po-sladice.






















