Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Radosti za dobrojedce: gostilna Rajh, Bakovci

Radosti za dobrojedce: gostilna Rajh, Bakovci

Čas branja: 3 min

Že nekaj desetletij že vrabci po strehah čivkajo, da je gostilna Rajh ena izmed najboljših v Sloveniji. In po vseh teh letih lahko spet potrdimo, da so te govorice popolnoma utemeljene in resnične. Ko se je naša ekipa prvič odpravila v Bakovce leta 1997, je ladjo suvereno krmilil Naci Rajh in dobili so petico. Kasneje, ko sta bila ob naših obiskih za volanom njegova hči Tanja in njen mož Damir Pintarič, so petice spet padale. Zdaj, ko kuhinjo vodi Nacijev vnuk in Tanjin sin Leon, so še vedno v stratosferi. Ne samo, da do potankosti poznajo kuharijo – predvsem vedo, kako bogato prekmursko kulinariko posodobiti in jo narediti moderno in okusno. Če so sestavine tiste prave – pa je zmaga tukaj!

 

Tri generacije Rajhov - z leve Damir, Tanja in Leon Pintarič ter Naci Rajh.

Tri generacije Rajhov – z leve Damir, Tanja in Leon Pintarič ter Naci Rajh.

 

 

Ajdovi kruhki z orehi in tako koncentriranim bučnim oljem, da je kot majoneza iz tube, so prvi pozdrav iz kuhinje, ki ga poznamo in ga vedno z veseljem pojemo. Ampak ta dobrota ni bila sama, kajti pozdravov iz kuhinje je še kar nekaj: odlične nasekljane kumare v jogurtu, posute s prahom dimljene rdeče paprike in bučnim oljem (čarobno slastno), hrustljave ocvirkove pogačice s hrenovo peno in na koncu »špehec, da popravite okus«, kot je šarmantno povedala Tanja. Tudi tukaj drži, da pozdravi iz kuhinje prikažejo usmeritev kuharja in jedilnika. Pa smo šli do prvega krožnika – surovih na tenko narezanih karžljev s kremo dimljenega karamelnega zenfa in drobno narezanega parmezana – okus krožnika je sekal – krema je bila sicer dosti močna, a ne preveč, saj je pustila karžljem, da so povedali svojo zgodbo. In dalje: krema pečenih jajčevcev z dodatkom limone in mete je bila obdana z narezanimi doma vzgojenimi paradižniki in posuta s kozjim sirom in svežo meto s praženimi oreščki. To so bili okusi, da bi vegetarijancem kar prihajalo, če bi slučajno prišli do Rajhovih. Zaradi zmečkanih jajčevcev v bučnem olju je imel krožnik neko fino, trdno osnovo, kjer so skupaj s paradižniki z zelišči in oreščki za hip prikazali mojstrstvo sobivanja. Zakaj za hip? Ja, prehitro smo jih pojedli in bi jih še, če bi bila porcija večja. In – hvala bogu ni bila – kajti že naslednji hod je bil v obliki manjšega tornada okusov: rdeča postrv, marinirana v lešnikovem (!) olju s tenko narezanim gomoljem zelene in »čalamado« – ostanki vrtne zelenjave narezani in kuhani, ter potem vloženi v kisu – zdaj bi temu rekli »fermentirana zelenjava« in čebulica, vložena v malinovem kisu. 

 

Surovi karžlji s kremo dimljenega karamelnega zenfa.

Surovi karžlji s kremo dimljenega karamelnega zenfa.

 

Domači paradižniki s kremo pečenih jajčevcev z meto in limono.

Domači paradižniki s kremo pečenih jajčevcev z meto in limono.

 

Valovi usklajenosti so prelili brbončice, ki so se, kljub temu da so strašno razvajene, prebudile v novo življenje. Ja, res je bilo slastno! 

Naslednji krožnik je imel okus začinjene in pečene teletine (podobno kot bližnjevzhodna šavarma), a je bila jed dosti bolj sofisticirana, saj je bilo meso modro prekrito z oparjenim zeljnim listom, pod katerim je bila slastna mešanica majoneze bučnega olja, priloga pa je bila hrustljavo (drobljenec) – okrogla (poširano jajce). Še en izbor enkratnosti!

 

Zarebrnica mangalice v pikantni omaki z gobovim paprikašem.

Zarebrnica mangalice v pikantni omaki z gobovim paprikašem.

 

Med, ajda in mleko po Rajhovo.

Med, ajda in mleko po Rajhovo.

 

Glavna jed pethodnega menija je bila sicer bližje klasiki, a je bila izvrstna – kotlet mangalice v omaki iz pikantne paprike in kulena (tipična slavonska pikantna klobasa) ter s paprikašem iz lisičk in jurčkov. Ker smo v Prekmurju, brez njihovih »žgancev«, ki jih imenujejo dödöli, ne gre. Ocvirkom so dodali še pečen lük (čebulo). Jasno, tudi to je hipno izginilo s krožnikov. Čeprav so senzorji na želodčkih z rdečo lučjo opozarjali na prenapolnjenost, smo z velikim veseljem pojedli lahkotno sladico, ki nosi bojno ime: med, ajda, mleko. Osnova je hrustljavček, s kremo iz ajdovega medu, polnjen s svežim sadjem in mlečnim sladoledom ter prahom rdeče pese. Pravzaprav sladica ni bila sploh pretirano sladka in z lahkotnostjo svežega sadja in hrustljavostjo nas je čisto očarala. 

Vsekakor je Rajh ena od najboljših slovenskih gostiln in je še vedno trdno v sedlu – morda zdaj zaradi Leonovega široko svetovnonazornega gledišča še bolj sodobna in morda celo avantgardna.

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

Dec 8, 2020Tomaž Sršen
Za vse skupaj (brez vin) smo plačali po 49 € na osebo.
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
5
2 years ago Kulinarikakulinarika, ocene gostiln, slovenija
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Vina za moj okus: Goričko in vina GjerkešMalvazija - DAR SONCA! Video ocena Tomaža Sršena.
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
sturm sauvignon 2009 vino
Sturm – Sauvignon 2009
vino
MOJA POT PO VINSKI CESTI
Sense8 (Netflix)
grič
Grič – Šentjošt
Anatolij Komm
Barbar: chef Anatolij Komm
Wienerkocher – Dunajski kuhar
dunaj
Spet v prestolnici
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (46)
  • Dolcevita Lifestyle (15)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (80)
  • Music (33)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (120)
  • Photography (10)
  • Razno (119)
  • Tema meseca (23)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (66)
 Naključne objave 
Ko pride Anglež v Istro
Gostilna-Žeja
Gostilna Žeja – Ozeljan
Banksy
TaBar – Ljubljana
mariposa
Mariposa – Ljubljana
Roederer – Brut Premier
CRONUT®
CRONUT®
 Naključne objave 
deep-purple
Deep Purple – Machine Head (1972)
Za chefovo mizo pri Gagganu, najboljši restavraciji Azije
vovko
Gostilna Vovko – Ratež
Angleški vinski pisec, vrhunski poznavalec: Steven Spurrier
puntulina rovinj
Puntulina – Rovinj | Radosti za dobrojedce
Gregor Židan
Gregor Židan: »Zaradi Olimpije in Dinama sem postal igralec, ki je z Mariborom igral v Ligi prvakov«
Turner
Umetnik ujet v času: William Turner
 naključne objave 
Gostilna Termika – Ozeljan
Gostilna Termika – Ozeljan
Družina Istenič z ljubitelji praznovala pol stoletja vrhunskih penin
matrica
MATRIX (Matrica)
Restavracije po karanteni spet odprte!
Restavracija JB – Janez Bratovž – Ljubljana
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
Cookie SettingsAccept All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT