Tiste dni, ko se živo srebro povzpne v višave in razbeljen asfalt poskrbi, da vročina ne popušča, se kot v večini velemest tudi na Dunaju življenjski ritem prestavi v nižjo prestavo.
Ni večjega občutka nemoči kot kadar po desetminutnem čakanju na soncu končno pride želeni tramvaj, ki seveda po Murphyjevem zakonu ni eden od novejših, klimatiziranih, ampak lep starejši model brez hlajenja in se pridružiš trpečim potnikom, ki so se že nekajkrat prekuhali v lastnem potu … No, saj ni vse tako črno.

Neue Donau
Večina življenja se premakne k vodi, k strugam Donave in ob Donaukanal.
Priljubljena lokacija ob Donaukanalu je Herrmann Strandbar. Mivka, ležalniki in poletni glasbeni ritmi pričarajo vzdušje, kot da bi bili na morski plaži. Dopoldanska joga, večerne in popoldanske zabave niso redkost. Posebej so znani po ‘Silent Disco’ dogodkih, kjer se glasbo, ki jo predvaja DJ, sliši samo preko slušalk.
Okolici prijazna zabava ponuja povsem drugačno doživetje.
Lepo modro Donavo deli Donauinsel, umetni otok, ki je bil narejen v osemdesetih letih prejšnjega stoletja za preprečevanje poplav. Poleg te važne funkcije je to danes priljubljena točka za sprehode v naravi in skupaj z levim bregom Donave prava mestna plaža.
Neue Donau oz. Nova Donava, ki je nastala na levi strani otoka, je namreč namenjena kopanju in aktivnostim na vodi. Donava desno od otoka pa je za ladijski prevoz. Najbolj znano mestno območje za kopanje, vožnje s čolnom, jadranje in supanje pa je Alte Donau, stara donavska struga, ki ima lastnosti jezera.
Kdor ni za naravna kopališča in osvežilno vodo, se lahko odpravi v termalno kopališče Therme Wien.
Obisk dunajskega zabaviščnega parka Prater je primeren tako za družine z otroki kot tudi za odrasle. Vsako atrakcijo se plača posebej, vožnja z znamenitim velikim kolesom Riesenradom, ki je eden od dunajskih simbolov, je zagotovo ‘must-do’ vsaj enkrat.
Kdor se ne boji višine, pa naj si kupi sedež za Praterturm.
Vrtiljak se povzpne do višine kar 117 metrov in ponuja edinstveno adrenalinsko doživetje, ob sončnem zahodu še posebej romantično. Nahaja se zraven znamenite dunajske gostilne Schweizerhaus, kjer kraljujejo odlične krače in pivo. Priporočljiva je rezervacija, saj se kljub velikosti gostilne včasih prav težko pride do mize.
Park pred dunajsko mestno hišo Rathausplatz je kot nalašč za organizacijo večjih dogodkov.
Poleti je to prostor za dunajski filmski festival. V dveh mesecih se zvrstijo ne samo številne filmske predstave, temveč tudi ogromno spremljevalnih dogodkov. Predvsem gastronomski del je zelo bogat in priljubljeno poletno zbirališče.
V bližini je Palais Freiluft – poletni pop up, ki se odvija na veličastnem vrtu palače Auersperg v osmem okrožju.
Sushi, burger, tacos, koktajli, celo šampanjski bar ima tam svoj kotiček. Bar Dosage je znan predvsem po šampanjcih manjših proizvajalcev, izbira vin na kozarec se pogosto menja in je kot nalašč za odkrivanje novosti.
V sodelovanju z Gault&Millau organizirajo v Palais Freiluft še fine dining večerje s priznanimi gostujočimi kuharji. Lokacija med drevesi je kot nalašč za sproščene poletne večere.

Suši in šampanjec v Palais Freiluft
Poleti je obvezen postanek še obisk ene od številnih vinskih tavern – Heuriger.
Tipične lastnosti so prijeten vrt, domače vino, selekcija toplih ter hladnih jedi, ki se jih naroči znotraj v bifeju. V primerjavi s klasičnimi dunajskimi restavracijami so cenovno precej bolj ugodne. Najbolj priljubljeno in svetovno znano je območje na severu Dunaja – Grinzing.
Priporočam še sosednje Nussdorf in Neustift am Walde, kjer je Fuhrgassl-Huber.
Odlično vino ter dunajska klasika – ocvrti piščanec. Kdor se ne želi preveč oddaljiti od centra, naj obišče Weinstube Josefstadt v 8. okrožju – vinska taverna v mestnem okolišu.

Sladoledni salon Tichy
Najbolj popularna sladka poletna osvežitev je kot pri nas tudi na Dunaju sladoled.
Saloni z bolj ali manj lastno proizvodnjo so na vsakem koraku. Priporočam postanek pri kateri od poslovalnic Greissler.
Proizvajalec iz Spodnje Avstrije je znan po kakovostnih sladoledih klasičnih okusov in po igranju z malo drugačnimi, bolj modernimi okusi, kot na primer sladoleda z okusoma bučnega olja ali bezga.
Imajo celo svoje krave za produkcijo mleka, ki ga uporabljajo v proizvodnji.
Za ljubitelje mareličnih cmokov pa je obvezen postanek v legendarnem salonu Tichy v 10. okrožju.
Tam namreč slovijo po sladolednih cmokih, ne samo po mareličnih, temveč tudi drugih kombinacijah okusov. Sladoled je eden izmed boljših in ni naključje, da se za kepico sladoleda ali mizo v salonu lahko čaka kar dolgo.
Besedilo in fotografije: Marina Oblak