Naslov: Obala Frana Stupina 6, Opatija
Splet: www.plavipodrum.hr
Telefon: +385 (0)51 701 223
Odprto: od 12 – 24.; ob ponedeljkih zaprto
Če boste na Kvarnerju iskali kakšno res legendarno gostilno, z obiskom Plavog podruma v kraju Volosko (blizu Opatije v smer Rijeke) ne boste zgrešili.
Te dni praznujejo stoto obletnico neprekinjenega delovanja in slava je vedno večja.
Daniela Kramarić je tista predstavnica nove generacije, ki že več kot 25 let neumorno deluje in z vedno novimi krožniki preseneča svoje goste. Gospa je nekajkratna sommelierska prvakinja naših južnih sosedov in njena vinska karta obsega več kot 20 strani! Pozna vse „grand cruje“ škampov in prestižnih belih rib v Kvarnerju in te izbrane morske pridelke tudi ponuja v zelo izvirnih oblikah svojim izbirčnim gostom. V glavnem – z odločitvijo, da se boste usedli v Modro klet, ne boste udarili mimo.

Daniela Kramarić.
Začetek s izborom raznih oljčnih olj je sicer klasika istrske kulinarike, sledilo pa je nekaj zelo prijaznih pozdravov kuhinje, od katerih nam je najbolj ostal v spominu črni ocvrtek majhnih lignjev s sipino tinto na škampovem pireju s svežim oljčnim oljem.
Ker pri Plavom podrumu brez škampov ne gre, smo se takoj posvetili škampovemu carpaccu z raznimi popri in zelišči, ki so sicer čisti in klasičen okus teh rakcev lepo in precizno nadgradili.
Raznobarvni špageti z dodatkom tartufov in škampov so bili odlična klasika, nadaljevali pa smo z naslednjo toplo predjedjo.

Domači špageti s tartufi in kozjo skuto.
Brez rižote ali ričote (namesto riža uporabijo ješpren) pri njih ne gre. Glede na sezono divjega šparglja tokrat pred nas postavili odlično in okusov polno riževo mojstrovino, kjer so osnovno omako pridobili iz posušenih na drobno zmletih škampovih lupin, kozice, škampi in šparglji pa so zaplesali veliki ples preciznih okusov v ravno prav skuhanem rižu.
Čeprav je jed preprosta, nas je juha iz divjih špargljev popolnoma očarala. Bila je ravno prav kremasta, da je držala prav gosto strukturo, za piko na i pa je poskrbelo poširano jajce in nekaj „pikic“ ovčjega sira, kar je jed naredilo za nad-jed!

Juha iz divjih špargljev in poširanim jajcem.
Nekaj ur pred našim obiskom so dobili svežega kovača, ki so ga razrezali na fileje, precizno spekli in postregli s klasiko – kuhano blitvo s krompirjem, ki se je izkazala kot najboljša rešitev!
Nekaj časa so v tej tej gostilni goste na koncu presenečali s sladkimi jabolki, ki jih strežejo še sedaj, vendar imajo zdaj bolj popularne limone, ki temeljijo na beli čokoladi, kremastem polnjenju in močno svežo limonasto aromo.

Polnjena limona z belo čokolado.