Naslov: Obala Frana Stupina 6, Opatija
Splet: https://plavipodrum.hr/en
Telefon: +385 (0)51 701 223
Odprto: od 12 – 24.; ob torkih zaprto
Če boste na Kvarnerju iskali kakšno res legendarno gostilno, z obiskom Plavog podruma v kraju Volosko (blizu Opatije v smer Rijeke) ne boste zgrešili.
Daniela Kramarić je tista predstavnica nove generacije, ki že več kot 25 let neumorno deluje in z vedno novimi krožniki preseneča svoje goste. Gospa je nekajkratna sommelierska prvakinja naših južnih sosedov in njena vinska karta obsega več kot 20 strani! Pozna vse „grand cruje“ škampov (ki so v raznih agregatnih stanjih redni del ponudbe gostilne) in prestižnih belih rib v Kvarnerju in te izbrane morske pridelke tudi ponuja v zelo izvirnih oblikah svojim izbirčnim gostom. V glavnem – z odločitvijo, da se boste usedli v Modro klet, ne boste udarili mimo.

Daniela Kramarić.
Danijela je neke vrste Tomaž Kavčič v Kvarnerju. Vedno nove recepture in vedno nove jedi iz sestavin, ki prihajajo v glavnem iz morja. Ob spremljavi vedno novih in presenetljivih vin iz domovine ali tujine. Vedeti moramo, da ima vrsto prestižnih šampanjcev, ki jih človek ne more dobiti niti v Franciji! Ja seveda – njena vinska karta obsega 20 strani!
Začetek z izborom raznih oljčnih olj je sicer klasika istrske kulinarike, sledilo pa je nekaj zelo prijaznih pozdravov kuhinje, od katerih nam je najbolj ostal v spominu škampov carpaccio z medom in rožmarinovim sladoledom. Presenetljivo okusno!

Škampov carpaccio z medom in rožmarinovim sladoledom.
Namesto spogledovanja z italijanskim stilom (testenine, rižote), smo dobili testenine iz sipe na mladem grahu, kjer so poganjki prijetno sladili jed.
Vmesni šok: fois gras (pašteta iz gosjih jeter) s hrustavčkom in prahom iz posušene rdeče pese. Pravšnja Benvenuttjeva sladka malvazija je bila kot nalašč za to jed in kar vpili smo od užitka. Res – popolno!

Fois gras s hrustavčkom in prahom iz posušene rdeče pese.
Škampovi repki na žaru ob spremljavi nežnega pireja in jurčkove omake so bili spretni odmik od sladkih okusov v polsladke vode. Sicer malce slajše, vendar popolno crkljanje naših brbončic.

Škampovi repki na žaru.
Po zmernih, a čudovito okusnih porcijah škampov in brancina na žaru, so zraven postregli s klasiko – kuhano blitvo s krompirjem, ki se je izkazala kot najboljša rešitev!
Pri genialnih sladicah so zdaj idejo razširili od velikih jabolk in limon na velikanske polnjene maline, ki spet – ubijajo. Ne bom opisoval okusov, dovolj bo, da si ogledate fotografijo.

Slastna sladka malina.
Po vseh teh letih je Plavi podrum še zdaj vrhunska destinacija za vse dobrojedce.

Vino tedna: Dobravac – Malvazija Simminor 2018.
Gospod Dobravac iz Rovinja je začel kot pridelovalec ekskluzivne zelenjave s paradižniki na čelu, ki jih je prodajal zahtevnim strankam. Po nekaj letih se je eksperimentalno lotil gojenja trt in ekspresno uspel, saj mu je kot rutiniranemu človeku, ki se ukvarja z pridelavo rastlin, osnovno znanje jasno. Njihova vina so perfektna in izven vsakih kategorij.
Ima 15 ha veliko posestvo in seveda pri vinih sloni na malvazijah, ki jih zelo precizno prideluje. Simminor je bil dobro leto v hrastovem sodu, kar dokazuje nos: vanilija, nežen hrast in dotiki zrelega manga in marelice. Čez čas se pojavijo tudi začimbne note kot je rožmarin, žajbelj in muškatni orešček. V ustih je mogočno (15%), a kljub vsemu zelo elegantno z dolgim večplastnim pookusom. Vino ima še vsaj pet let življenja pred seboj. Je precej stran od klasičnih okusov malvazije. Okvirna cena na trgu je 28 €.
Fotografije priskrbel: Tomaž Sršen






















