Čas branja: 3 min Že vrabci po strehah čivkajo, da je istrska kulinarika prva pri naših južnih sosedih. Takšnega skoka, kot so ga Istrani naredili v zadnjem desetletju, kulinarični svet skorajda ne pozna. Res je tudi, da je vse to posledica trdega in vztrajnega dela določenih ljudi iz njihovega turističnega društva, ki so že pred dvajsetimi leti začeli organizirati […]
Čas branja: 3 min Očitno je priimek Dreisiebner (Tri sedmice) na naši in avstrijski strani meje ob vasici Špičnik kar pogost. Pri nas je največji zaklad družine s tem priimkom znamenito »srce v vinogradih«, katerega fotografije so obšle cel svet, Avstrijci s tem priimkom pa v svoji vinarni prodajajo vrsto vin in skorajda vsi imajo Buschenschank (šank z lokalnimi […]
Čas branja: 9 min Resnično, raj, v kulinaričnem smislu, smo sredi septembra doživeli na Solnograškem (Salzburger Land), na festivalu Alpske kulinarike, ki je potekal v Zell am Seeju, Kaprunu in okolici. Salzburger Land Tourismus in Zell am See-Kaprun Tourismus, organizatorja festivala, sta zanj izbrala nadobudno ime »Prvi festival Alpske kuhinje« in z njim označila kulinarični teden posvečen sodobni alpski […]
Čas branja: 6 min Jürgen Klopp je nogometni trener, strateg, za nekatere celo čudodelec. Ob prostih strelih se obrne k občinstvu na tribunah in opazuje. Zadetke in zmage proslavlja na legendaren način. Navdušuje ga nogomet in nogomet je navdušen nad njim. Zdi se, da v svoji trenerski karieri ni naredil nič napačnega. Vse, česar se dotakne, na krilih navijačev, […]
Čas branja: 7 min Na Slovenskem imamo državne praznike, ki so dela prosti dnevi. Ne vsi. Dan Primoža Trubarja, dan suverenosti, dan Rudolfa Maistra, združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom in vrnitev Primorske k matični domovini, niso. Nato so prazniki, ki so poimenovani »drugi dela prosti dnevi«. Ti pa so: velikonočna nedelja in velikonočni ponedeljek, binkošti, Marijino vnebovzetje, dan […]
Čas branja: 6 min Ste jin ali jang? Imate raje divja sonaravno pridelana vina ali umirjeno klasična? Gole lesene mize ali bele prte? Poigravanje s fermentacijami in eksperimentiranje ali brezhibne krožnike, s katerih ničesar ne štrli iz poštirkane perfekcije? Ste fen Nome ali Geraniuma? Fen progresivnih kuhinj, pri katerih kuharji z vsako jedjo postavljajo na kocko ogromno, pri tem […]
Čas branja: 7 min PRAVLJICA POD ČAVNOM Ko pride človek enkrat v vasico Kamnje v Vipavski dolini, ki leži pod pobočjem Čavna, dobesedno osupne nad vso lepoto in energijo tega kraja. Zato je še kako prav, da sem povzel te ljudske verze, ki pristno povzemajo čarobnost tega kotička raja. Svetlikovo posestvo leži na 300 metrih nadmorske višine in […]
Čas branja: 2 min Pravzaprav je Brič tisto, kar smo pred leti na Obali poznali kot restavracijo Primorka v Strunjanu. Zaradi objektivnih razlogov so se Gregor Kocjančič in njegova ekipa preselili v Dekane, kjer že več kot petnajst let deluje restavracija, ki je v lasti znane kleti Brič. Klet z novim motorjem (vsestranski enolog Uroš Bolčina) zdaj spet jemlje […]
Čas branja: 8 min Zgodba, življenje in delo tega nemško-ameriškega pisca so dokaz, da lahko genialni, samouničevalni leni ekscentriki dosežejo svetovno slavo, pridobijo kultni status in da o njih oz. njihovih življenjih snemajo filme. Kljub vsemu pa je Bukowski velik mojster naturalistične pripovedi. Govori iz sebe, z vsem svojim mačkastim neposrednim govorom, ki lahko žali ali ljubi. Lahko navdušuje […]
Čas branja: 4 min … je v odgovor na vprašanje, ali lahko napišem članek o tej podcenjeni specialiteti, napisal naš urednik. Strinjam se z njim – obožujem vampe na tisoč in en način. Mirno lahko zapišem, da nobena surovina v svetu kulinarike ne razdeli mnenj tako kot vampi. Enim se že ob njihovi omembi cedijo sline, drugim gre na […]
Čas branja: 4 min Precej vode je preteklo od leta 1973, ko je izšel prvi slovenski album. Potem pa se je plaz usul in traja še dandanes. Pa poglejmo najpomembnejše izdaje, ki so zaznamovale zadnja desetletja prejšnjega stoletja. Pa začnimo s prvim, ki je izšel leta 1973 – Tomaž Pengov – Odpotovanja. Do takrat je – verjeli ali ne […]
Čas branja: 2 min Meteorji od nekaj padajo na naš planet in nekateri so se izkazali za zelo smrtonosne – ne samo za nekaj živih bitij, pač pa za ves planet. Najbolj znan je tisti, ki je pred približno 66 milijoni let treščil na vzhodno obalo tistega, kar je bila kasneje Mehika. Zdaj temu kraterju pravijo Chicxulub krater in […]
Čas branja: 4 min Verjetno v razvitih družbah skorajda ni človeka, ki ga ne bi kdo vsaj enkrat peljal na tenak led oz. ga nategnil. No, mene so – in to nekajkrat. Pa brez panike, ne bom pisal o tem, ker bi bil ta feljton zelo dolg in bi na koncu pomislili, da gre osel enkrat na led, jaz […]
Čas branja: 3 min Pri Lojzetu sem bil velikokrat. Če človek obiskuje petindvajset let eno gostilno, je to res velikokrat. Od začetkov v Dornberku, ko je zgodbo vodila še mama Katja in je bil Tomaž le hitronogi natakar, do zdaj, ko je njen mlajši sin gostilno na Zemonu spravil v zvezdne višave. In veste kaj? Nikoli ni bilo slabo. […]
Čas branja: 3 min Odkar je ta posebna restavracija odprta, je bila Dolce Vita že trikrat na obisku. Prvič, v samem začetku, leta 2013, ko jo je vodil inovativni Kraševec Peter Patajac (Okrepčevalnica Ruj) in je dokaj neuspešno poskusila združiti Kras in Španijo (Španije v vsebini ni bilo nič), drugič pa smo z dvignjenimi obrvmi od navdušenja že poskakovali […]
Čas branja: 25 min Vseeno je, če ste »foodie« (strastni ljubitelj dobre hrane in restavracij) ali ne. Vseeno je, ali potujete v neko oddaljeno državo ali mesto ali pa ste morda kar doma. Vedno pa se bodo pojavila enaka vprašanja – kam iti na dober obrok? Meni osebno se doma redno dogaja, da me znanci kličejo in sprašujejo, kam […]