Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Nanni – Trebnje

Nanni – Trebnje. Kofetarji.

nani
Čas branja: 3 min

Med našim raziskovanjem Slovenije in njenih mikro pražarn speciality kave smo se ustavili tudi na Dolenjskem. Bolj natančno – na dvorišču znane stare oštarije Opara, ki jo vodi Franci Opara z bojnim imenom Nani.

Možakar je prekaljen gostinec in je že pred dvajsetimi leti začel delovati v popolnoma novem svetu – v svetu kave. Svojemu nadimku je dodal še en N in nastala je blagovna znamka Nanni, ki je med malimi pražarji tudi največja pri nas. 

»Kisik je največji sovražnik kave, zato mora kava počivati in se hitro porabiti,«
začenja pogovor pražar Mitja Jarc.

 

Nani

Nani

Kje ste se spoznali s kavo?

Mitja: Preprosto – poznam Nanija; je moj bratranec. Kmalu smo ugotovili, da če ne bo znanja, ne bo nič. Zato sem se takoj po prihodu v podjetje začel izobraževati. Vendar mora barist delati pravilno, zato moramo naše stranke vedno izobraževati. Vsak dan so povsod po svetu kakšne nove metode in jim moramo slediti. Ampak osnova je dobro zrno. 

Nani: Počasi se ta kultura pri nas viša in ljudi ne moreš več okrog prenašati. Vedno bolj so nam pomembne t. i. premium linije, kjer se vidi, kdo kaj dela. 

Ali kaj sodelujete z drugimi avtorji speciality kave po Sloveniji?

Nani: Ne. Mi imamo 50 do 60 različnih kav. Pri najboljšem italijanskem distributerju surovine. Kave so malce dražje, ampak so dobre.


Kaj pa obiski pri določenih farmarjih?

Nani: Tudi ne gremo, ker popolnoma zaupamo našemu distributerju. Zato je naša kakovost konstantna. No, enkrat pred 24 leti sem bil v Braziliji, potem pa nič več.

Koliko posrednikov je med kmetom, ki kavo prideluje, in vami, kot kupcem?

Nani: Eden – ta italijanski uvoznik.

 

Pijemo gourmet arabico, ki je mešanica najboljših arabic po svetu. Vonj je oster, dokaj dimast in prepražen. Okus je lep in dokaj gladek. 

 

Mitja – kje ste se naučili pražarske umetnosti?

Sproti – ko me je Nani pred dvajsetimi leti poklical, ali bi mu pomagal. Pravzaprav sem se že pred dvajsetimi leti začel ukvarjati s tem. Potem je bilo treba pravilno ravnati z gostinci in jim razložiti vse razlike. Sicer sem profesionalni barist in jih izobražujem po teh standardih. 

 

Nani in Mitja

Nani in Mitja

 

Ali kaj delate kontrole?

Nani: So fantje, ki to redno počnejo. Ampak po obliki zrna tega ne moremo ugotoviti. Težava je v tem, ker nekateri gostinci našo kavo mešajo s slabšimi vrstami kave. 

Nani: V samem začetku smo prodajali po 125 ton kave letno! Zdaj so številke drugačne. 

Kje ste dobili izkušnje glede praženja?

Po toliko letih človek dobi izkušnje in to drži. Mi veliko pokušamo. Tudi večkrat dnevno. Veliko damo na okus Maurizia, ki vodi tega italijanskega distributerja. Ima odličen okus in vedno najde kakšne zanimive pripombe. V Firencah sem se izobrazil na posebnem tečaju za praženje. 

Kaj pravita na podatek, da se v Sloveniji največ popije turške kave?

Mitja: Saj to je tudi naš glavni produkt. Pa vendar mlajši ljudje več pijejo espresso. Sem se ustrašil, da bodo prevladale kave v kapsulah, pa ni tako. 

Nani: Tudi zanimanje za aparate raste, čeprav so dragi.

Od kod prihaja večina kave, ki jo imate?

Srednja Amerika, Kuba, Brazilija …

Koliko kave mesečno prodate?

Mitja: Okrog tri tone mesečno!

 

Mitja ob zmagoviti skodelici

Mitja ob zmagoviti skodelici

 

Pa to je ogromno!

Saj delamo že dvajset let. Naš družinski prijatelj je nekdanji direktor Droge in on mi je to predlagal. Potem sem padel v biznis in videl ozadje. Zato sem se odločil za espresso linijo in sem začel tržiti samo to. Potem je prišel Mitja – najprej kot študent, potem pa vedno bolj resno. 

 

Poskušamo kavo iz Salvadorja – black honey. Močan, rahlo prepražen vonj. V ustih je močna in polna ter ima dolg pookus. 

 

NAnni zastopa tudi prestižne kavne avtomate San Remo

Nanni zastopa tudi prestižne kavne avtomate San Remo

 

Mitja: Ta kava je mešanica, ki jo delamo sami. 

Po mojem morate pri mešanicah sloneti na rahli prepraženosti, če ne bi bile razlike večje. 

Mitja: Kakovost kave niha zaradi letine; podobno kot pri vinih. Zato je treba pri praženju iti čez. 

 

Pokusili smo veliko vzorcev do trenutka, ko mi je srce začelo močno galopirati in sem se moral posloviti.

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

May 11, 2022Tomaž Sršen
1 year ago Raznokava, nanni
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Loisium Wine & Spa Resort Süd-Steiermark ****Gostilna Vovko – Ratež
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Radosti za dobrojedce: Kulinarika pod korono, I. del
Algarve
Algarve
andrea-petrini
Andrea Petrini
Italija
La bella Italia, 2. del
Phở – ena izmed najznamenitejših vietnamskih jedi
Castello di Spessa
Casanova in golf v Grajskem parku
Ošterija Pr' Noni
Ošterija Pr’ Noni – Ljubljana
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (48)
  • Dolcevita Lifestyle (16)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (90)
  • Music (37)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (141)
  • Photography (10)
  • Razno (130)
  • Tema meseca (26)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (75)
 Naključne objave 
Odiseja 2001
Odiseja 2001 (2001 – A Space Odyssey)
arroi
Restavracija Arroi – Bled
nogomet
Poškodbe – grozeča prikazen nogometnih tekem
Že 21. dobrodelna licitacija barikov Vinakoper
nepozabne skladbe
Nepozabne legendarne skladbe, 1. del
cubo
Restavracija Cubo – Ljubljana
cannoli
DOLCE*
 Naključne objave 
Ducal ali ko Tolminci na Štajerskem delajo zelo samosvoja vina
Modri pinot
Modri pinot – kralj rdečih vin
Osel gre enkrat na led, jaz pa večkrat. Nategi naši vsakdanjik
Gostilna Milka – Jasna, Kranjska gora
Gostilna Milka – Jasna, Kranjska gora
Phở – ena izmed najznamenitejših vietnamskih jedi
Gostilna-pri-Florjanu
Dani Satler – gostilna pri Florjanu, Maribor
Jimmy-Page
Jimmy Page & Jack Daniel’s (Neil Preston, 1975)
 naključne objave 
Ksenija Hribar
Ksenija Hribar s hišnim ljubljenčkom (1938)
Jermann – Vintage Tunina
Dolce Vita na gorskem golfu pod mogočnimi Dolomiti
Sacher torta
SACHERICA
Vina za moj okus: Edi Svetlik in pravljica pod Čavnom
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.