*Mnenje avtorja ne odraža nujno stališč uredništva.
Bom tokrat začel s primerjavo med slovenskimi in ex-Jugo tajkuni. Slednji veliko in neposredno vlagajo v gospodarstvo, ki zaposluje ljudi in po svoje pomaga pri dvigu standarda. Pa naši? Nič od nič. Razen Merlakovih potez v Bohinju, ki jih državna uprava uspešno blokira. Kaj pa ostali? Nič; sedijo na svojih sumljivo pridobljenih milijonih in milijardah in komaj čakajo, da jih bodo odnesli na oni svet. Oboroženi s tem faraonskim mišljenjem bodo vsekakor precej koristili angelcem in vragom.
Naši sosedi Hrvati to dojemajo zelo drugače. Eden najbogatejših, Danko Končar je najprej rešil znano ladjedelnico Trogir, odkupil obalo pred Puljsko marino in se tam lotil herojskega projekta.
Ta del obale so prvi za svoje potrebe uporabili Avstrijci – v sklopu Habsburškega imperija in tam postavili svojo glavno pomorsko bazo. Bili so kot ponavadi zelo striktni in ob pomolih postavili tudi vrsto hiš za mornarsko osebje. Vse te stavbe je po drugi svetovni vojni prevzela Jugoslovanska mornarica, po koncu skupne države pa se je začel veliki propad te v bivših časih veličastne pomorske baze.
Vse do prihoda g. Končarja, ki je vse to odkupil in pričel z gradnjo novih namestitvenih kapacitet. Ampak tega je veliko! Za zdaj delujeta dva hotela; eden nov in eden obnovljen, v pripravi pa jih je še kar nekaj.

Foto: https://hotelmonumenti.com
Ime projekta je Monumenti (Spomeniki) in vse ima pet zvezdic. V novem delu hotela je vse zelo prostorno. Arhitekti so se zelo potrudili, da ima vsak krasen pogled na morje, na nasprotno stran zaliva in na Brione, ki se pojavljajo v ozadju.

Foto: https://hotelmonumenti.com
Seveda vam takoj ob parkiranju v veliki podzemni garaži nasproti priteče član osebja z vozičkom, ki prtljago odpelje v sobo. Sprejem v recepciji je zgleden in prihod v sobo vas osupne. Je res zelo prostorna in vsaka je opremljena drugače – prav vsaka celo-stenska tapeta izvira iz časa zgodovine zadnjih stotih in več let, pogled na zaliv pa jemlje dih. Postelja je ravno prav mehka oz. trda in prostorna. Ob razkošnih slamnatih stolih ob mizici na balkonu si lahko brez težav privoščite lepo malvazijo, ki prihaja iz kleti Capo, ki jo je Končar kupil leta 2009. Seveda, prav vsa vina v ponudbi so tudi iz te kleti, čeprav je ostalih tudi mnogo.

Foto: https://hotelmonumenti.com
Večerja, ki trka na Michelinova vrata
Glavni chef restavracije je Puljčan Franko Mocko, preizkušeni veteran znanih istrskih in hrvaških restavracij. Možakar se zaveda, da je tukaj pričel iz nule, zato je njegovo delo še toliko bolj vidno na mojstrovinah, ki so prihajale na mizo. Meni je najbolj teknil veliki raviol, polnjen s škampi v omaki iz masla žajblja. Mocko pravi, da bi v nekaj letih moral priti do Michelinove zvezdice in s takšno kombinacijo domače, istrske kuhinje in mednarodnih vplivov mu bo to brez dvoma uspelo. Vinska karta ni obilna, zajema pa najbolj vidne predstavnike vrhunskih vinogradov sveta.

Velik raviol s škampi, maslom in žajbljem.
Podobno je z zajtrki, ki niso kot smo sicer navajeni – samopostrežni – ampak vam jih bo ustrežljivo osebje z veseljem prineslo na mizo, pred vas.
Sproščanje
Monumenti imajo brez dvoma največji ogrevani whirlpool bazen kar sem jih videl. Zdaj ste lahko v njem zunaj in se boste tudi zvečer, ko pade temperatura, dobro počutili. Če dan pa – če imate dovolj poguma – pa je na voljo plavanje v morju, ki ima zdaj 19 stopinj. Tam boste sami in užitki so zagotovljeni. Za vse ostale pa je notri še velik bazen z ogrevano vodo in prostorne savne, ki vas bodo navdušile – samo večini gostov je treba povedati, da je uporaba savn brez kopalk.

Foto: https://hotelmonumenti.com
Zaključek: Monumenti je v trenutku pristal v prvi ligi najboljših hrvaških destinacij, pa še so cene dokaj ugodne. Vsekakor jih je treba obiskati.






















