Po treh mesecih nestrpnega čakanja (prvotno bi morala biti podelitev Michelinovih odličij pred tremi meseci), so danes na Ljubljanskem gradu ob pomoči videokonference iz Pariza končno podelili prestižna Michelinova odličja.
Slovenska kulinarika se je izjemno izkazala, saj je malo dežel že od prvem ocenjevanju doseglo takšne rezultate.
Po pričakovanju so dve zvezdici pripadli Hiši Franko in Ani Roš, po eno pa so dobili hiša Denk (chef Grega Vračko), restavracija Dam (chef Uroš Fakuč), gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono (chef Tomaž Kavčič), vila Podvin (chef Uroš Štefelin) in restavracija Atelje (chef Jorg Zupan).
Poleg prestižnih zvezdic so Michelinovi inšpektorji podelili kar 37 nagrad za odlične krožnike, ki nagrajujejo sveže sestavine in dober obrok:
Julijana, Ošterija Debeluh, Gostilna Vovko, Gostilna Francl, Dvor Jezeršek, Gredič, Hiša Torkla, Marina, Gostilna za Gradom, Gostilna Krištof, Pavus, AS, B-Restaurant, Cubo, Harfa, JB, Maxim, Monstera Bistro, Separe, Shambala, Strelec, Sushimama, Valvasor, Vander, MAK, Sedem, Calypso, Pikol, Hiša Fink, grad Otočec, Galerija okusov, Stara Gostilna, Rizibizi, Sophia, Hiša Krasna, pri Danilu in Kendov Dvorec.
Nagrado Bib Gourmand, ki je po kategorizaciji na poti do zvezdic in izpostavlja gostilne, kjer človek lahko odlično je za spodobno ceno pa je dobilo devet restavracij in chefov:
Etna (Igor Peresson), Ruj (Peter Patajac), Gostišče Grič (Luka Košir), Jožef (Sadmir Talić), Na Gradu (Damjan Fink), Rajh (Leon Pintarič), Mahorčič (Ksenija Krajšek Mahorčič), Gostilna Repovž (Meta Repovž) in Evergreen (Mojmir Marko Šiftar).
Smo pa opazili, da nekaj chefov že dlje časa ne deluje več tam, kjer so se proslavili, od naših zvezdnikov pa smo zvezdice pogrešali pri teh restavracijah: Pikol, JB, Debeluh, Strelec in Rajh.
„Nič zato“, je odmahnil z roko in dodal Jure Tomič (Debeluh), “jih bomo pa dobili prihodnje leto“!
Na fotografiji: naš urednik Tomaž Sršen z Ano Roš