Iz Bourdainove knjige Appetites Cookbook, v kateri je zbral številne recepte s svojih potovanj, in jih bolj ali manj radikalno prilagodil za vsakdanjo rabo, sem za domačo re-kreacijo izbral tistega, za katerega v spremnem besedilu govori, da gre za “verjetno najbolj slastno jed v knjigi, saj smo imeli veliko težavo, da smo sploh posneli fotografijo, saj je ekipa sproti pojedla vse za fotkanje pripravljene primerke”.
Navzven reč izgleda kot en čisto navaden pohan šnicl – ampak njegovo bistvo je skrito v okusih, ki jih meso pobere iz marinade. Preprosta, a slastna reč je to – take, kot jih je Tony imel najraje. Na družinski sedmini smo zraven srebali pivo in si obljubili, da bomo takele šnicle spohali še ob kakšni bolj veseli priliki. Pridruži se nam!
“Macau Style” svinjski zrezek recept
Sestavine za štiri:
4 iz svinjskega hrbta odrezani zrezki (brez kosti, cca 150 g vsak), 4 mehke bele štručke (ali 8 kosov kruha za toast), 1 dl sojine omake, 1 dl riževega vina, 1 dl črnega kisa (kitajska specialka, če ga ne dobiš, ga zamenjaj z mešanico dobrega balzamičnega in riževega kisa), 1 žlica sezamovega olja, 4 grobo sesekljani stroki česna, 1 žlica prahu petih začimb (five spice), 1 žlica temnega rjavega sladkorja (muscovado), pol litra repičnega olja ali svinjske masti za cvrenje, 100 g moke, 1 večje jajce, 100 g drobtin panko
spremljava: pekoča omaka, majoneza, kečap, endivija (karkoli ali vse ali nič od naštetega)
Postopek:
Zrezke splakni, osuši in dobro stolči s kladivom za meso. Sojino omako, riževo vino, črni kis, sezamovo olje, česen, prah petih začimb in rjavi sladkor zmešaj v marinado in vanjo položi zrezke – poskrbi, da bodo vsi dobro prekriti s tekočino.
Zrezke mariniraj najmanj eno in največ dvanajst ur. Nato jih vzemi iz marinade, z njih odstrani česen in jih popivnaj.
V veliki kozici/ponvi z debelim dnom na srednje velikem ognju segrej maščobo za cvrtje, vmes pa zrezke spaniraj: najprej v moki, nato v dobro razžvrkljanem jajcu in na koncu v drobtinah panko.
Zrezke v vroči maščobi (dovolj vroča je, ko ščepec drobtin, ki jih vržeš vanjo takoj začne cvrčati) cvri približno 5 minut po vsaki strani (ali do zlatorjave porjevelosti), nato odvečno maščobo popivnaj s kuhinjkimi brisačkami.
Štručke prereži in opeci, nato pa vanje deni šnicl in tebi ljube spremljevalne artikle. S slednjimi ne pretiravaj, da pride okus “Macau Style” šnicla bolj do izraza.
Dobro je Tony tole našel in prilagodil.
Besedilo in fotografija jedi: Boštjan Napotnik