Naslov: Šetalište 25. travnja 2, Moščeniška Draga, Hrvaška
Splet: www.konoba-zijavica.com
Telefon: +385 51 737 243
Odprto: vsak dan od 12.30 do 22.; ob torkih in sredah zaprto
Pred mnogimi leti je bila Zijavica še ena od lokalnih gostiln na sprehajališču ob morju v prelepi in fotogenični Moščeniški Dragi.
Ko pa jo je prevzel Stiven (ime je po enemu od junakov priljubljene serije Denver iz osemdesetih let) Vunić, je počasi zrasla v eno najboljših restavracij v Kvarnerju!
Da je presegel klasiko, je dokazal z modernim zimskim vrtom kar na peščeni plaži pred staro gostilno in s tem goste posadil v morje, ki je osnova njegovih jedi.

Stiven Vunić je odličen chef.
Postrežba je nad-profesionalna, vinski pairing pa tudi. Pa smo se spustili v drnec. Po nekaj šarmantnih pozdravih iz kuhinje smo kar predli ob odličnem bakalaju z ješprenom, zavitem v kroglico (idejo vleče iz siciljanskega orangina) iz panko drobtin, ki so jih potem na hitro ocvrli in položili na slane sardelice. Slastno in navdušujoče!

Kroglice iz bakalaja in ješprena.
Tudi carpaccio iz rdeče pese je bil mojstrovina, ki smo jo glasno hvalili. Pesa je bila precizno in na tenko narezana, dodatki začimb pa so bili ravno pravšnji.

Carpaccio iz rdeče pese.
Hobotnica kot naslednji krožnik je bila na tenko narezana in se je na krožniku družila z rahlo popečenim korenčkom in koščki trilje, kar je v globoki preprostosti naredilo izjemno okusno jed.
Tudi rahlo pečeni škampi, zaviti v neko vrste palačinko, posuto z mesom rakovice v holandski omaki je bila nadzvočna. Dolgi okusi so kraljevali v ustih in šele nekaj požirkov mogočne malvazije so jih odpravili.
Neke vrste škampov carpaccio v kombinaciji s slanimi flancati so odprli vrata v užitkarsko nadaljevanje, ki se je končalo s preprostimi sladicami, kot je bila na primer torta iz oljčnega olja in pomaranč s hruško, ki je elegantno zaključila veličastno pojedino.

Torta iz oljčnega olja in pomaranč s hruško.
Pravzaprav Stiven je izumlja nekih revolucionarno novih jedi, ampak tradicionalne jedi svojega kraja zgolj olepša z nekaterimi do zdaj nevidenimi dodatki; seveda avtohtonimi.