Naslov: Buščina 18, Umag
Splet: konoba-buscina.hr
Telefon: +385 (0)52 732 088
Odprto: od 13 – 22; ob torkih zaprto
Vsemu tistemu, kar se je v zadnjih desetletjih v Istri reklo konoba, se je zdaj bogato dvignilo.
Sami konobi, ki je v Istri še vedno ena najboljših, so pridružili še t.i. vile. Vse lepo in prav, toda pri kulinariki so samo malce skočili naprej in iz klasičnih istrskih jedi dodali še nekaj poslastic iz morja.
Z dodatkom – vse je še vedno zelo okusno.
Pozdrav iz kuhinje je bil smiseln – košček ocvrte ribe z majonezi podobno omako, prvi krožnik pa nadaljevanje – nekaj domačega in okusnega bakalarja, pašteta orade in brancina z malce currya, solata iz hobotnice po starem (s kuhanim krompirjem), inčuni na rezinah svežih kumar in en gamber in kos bele ribe v jogurtovi omaki.
Izjemno okusno in dodelano!
V dobrih starih časih smo tartufe (bele) jedli le med oktobrom in novembrom, zdaj pa jih Istrani ponujajo skoraj skozi vse leto. V tej podobi so bili tudi ravioli Alpe – Adria, s čemer Italijani označujejo mešanico jurčkov in škampov, zdaj pa smo dobili dobre doma narejene raviole, polnjene z okusnim sirom z dodatkom gob in škampov.
Seveda tartufi niso manjkali, tako, da je posebna jed postala „zelo posebna“ in je kar lepo ugajala.
Za glavno jed smo izbrali biftek na žaru, ki je bil izvrsten, Luka (naš natakar in nekakšen maitre’d) nam je dostavil še izvrstno sladico italijanskega porekla „mille foglie“ (tisoč plasti).
No ni jih bilo tisoč, čeprav jih originalna jed pozna kar precej; tisoč jih verjetno ni bilo nikoli. Gre za vanilijevo kremo, položeno med nežne in krhke liste testa.
To, da jo je kar zmanjkalo iz krožnikov, pove svoje.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen