Naslov: Čimulje 25, Banjole
Splet: https://guide.michelin.com/hr/en/istria/banjole/restaurant/batelina
Telefon: +385 (0)52 573 767
Odprto: od 17 – 23; ob nedeljah zaprto
Čeprav deluje že 25 let, so zvezdni trenutki Bateline prišli pred dobrimi desetimi leti, ko je mladi David Skoko, ribiško – gostilniški otrok, predstavil svoje videnje morskih krožnikov in prav vse navdušil.
Takrat je bilo za rezervacijo čakati skoraj mesec dni, danes pa pol manj – kar pa je za konobo v srcu Istre še vedno ogromno.
David je sedaj eden najboljših in popularnih TV kuharjev naših južnih sosedov, ki le včasih obišče svoj dom in pridoda ideje k jedilniku, ki ga je v bistvu koncipirala njegova mama. Bistvo Bateline je, da so v osnovi ribiška družina, ki zna iz prav vsakega morskega bitja, ki ga ulovijo, narediti zelo okusno jed. Zato tudi njihove jedi niso tako astronomsko drage kot drugje, saj so sami svoj dobavitelj.
Tako kot včasih, je velik poudarek na hladnih morskih jedeh. Carpaccio iz šarge (majhne ribe, katere okus je nekje med škampi in orado) z dodatkom pikantnih iker je fenomenalen. Podobno je s „kapitanom“ – velikim krožnikom malih morskih posebnosti – slastni in ne preveč slani inčuni, pečen morski pes z marmelado, doma narejen bakala, sardele na šavor (marinirane s čebulo) in nežna solata s sipicami.
Vse jedi so zelo uravnotežene in predvsem – slastne.
Brodet je ena najbolj znanih dalmatinskih jedi, gre za neke vrste ribji golaž, ki se dolgo kuha in slovi po bogatih in intenzivnih okusih, ki pa ga pri Batelini pripravijo drugače. Namesto vrste morskih rib tukaj uporabljajo mehkužce in se s tem ognejo neprijetnim ribjim kostem. Okus te jedi „na žlico“ je bil briljanten!
Že dolgo – predolgo nisem jedel ribe „na lešo“ – kuhane. Tokrat so pripravili file kuhanega brancina, kjer so na krožnik dodali nekaj zelenjave iz juhe. Ta krožnik je bil pojem nežne harmonije, ki je zapolnila prav vse brbončice, tudi tiste izven jezika. Mojstrovina!
Skokovi so dobro preučili jedilne navade celinskih ljudi. Ribe imamo sicer radi, ne maramo pa zamud, ki nastanejo pri odstranjevanju kosti. Zato so vsi recepti „brezkostni“, originalni in jedi so cenovno zelo ugodne. Zaradi večne gneče je servis zelo korekten, pa tudi vinska karta je zelo spodobna.
In če boste šli k njim, rezervirajte približno dva tedna prej!
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen