Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Konoba Astarea – Brtonigla (Hrvaška)

Konoba Astarea – Brtonigla (Hrvaška). RADOSTI ZA DOBROJEDCE.

Čas branja: 3 min

Istrske konobe so v zadnjih desetih letih naredile pravo revolucijo, med glavnimi gosti pa smo Slovenci. Razloga sta dva in oba preprosta – cene so nizke, porcije pa okusne in zelo velike. To so stvari, ki jih ima povprečen Slovenec zelo rad. Žal pa moram v tem zapisu glede omenjenih pozitivnih hvaljenj uporabiti pretekli čas. Po nekaj pogovorih z gastronomsko usmerjenimi znanci smo namreč prišli do ugotovitve, da sestavine niso več tako pristne, kot so bile pred leti in da je zgodba o nizkih cenah stvar preteklosti. Istro in njene konobe so namreč zavzeli avtobusni turisti, ki so jo dobesedno preplavili. Predvsem avstrijski in nemški upokojenci, ki si lahko privoščijo malce več, so zdaj zunaj sezone glavni gosti in človek komaj dobi prosto mizo; razen če ne opravi rezervacije nekaj dni vnaprej! 

 

Nino Kernjuš

Nino Kernjuš

 

Brtonigla je verjetno vas z največ gostilnami in konobami v Istri. Astarea je ena izmed najstarejših in za hipni uspeh se mora zahvaliti dominantnemu položaju nad magistralno cesto. Tisto, kar jih je v začetku dvignilo, jih zdaj ubija. Velika večina jedi nastane v slikovitem kaminu v glavni obednici, saj v manjši kuhinji niti ni prostora za vse operacije, kaj šele za množice, ki zasedejo gostilno. Prej je ta kamin obvladal vse, zdaj pa se tam cmari le del jedi, ki jih bodo pojedli gosti. Podobno je s sestavinamu – v tem primeru ribami. Po besedah natakarja so vse sveže in ulovljene v Jadranu, bliskoviti pogled v kuhinjo pa prikaže velike plastične posode z vodo, kjer morski živelj plava še v ledenih oklepih. Hm …

 

Presušena škarpena na suhem in zažganem krompirju.

Presušena škarpena na suhem in zažganem krompirju.

 

Nino Kernjuš je eden od lastnikov in je znani obraz pretekle domačnosti. Naročilo pobere tako kot včasih – brez naglice se usede in z lepo ročno pisavo piše želje v blokec, zraven pa nevsiljivo kaj priporoča. Hladna mešana plošča je sicer spodobna, vendar pri sestavinah tukaj že škriplje. Še najboljši je bakalar, slasten namaz, ki začara na še toplem, pravkar popečenem kruhu. Gamberovi repki so tisti iz hipermarketa in brez okusa, malce boljša pa je solata iz hobotnice. Ti dve jedi so položili na (večno) rukolo in še eno solato, treba pa je bilo dodati kar nekaj oljčnega olja in limone, da smo ju pojedli. Ker smo bili na z vini bogatem popotovanju, smo naročili lokalno (odprto) malvazijo, ki je spominjala na vino razredčeno z vodo. 

 

Rižota s škampi brez duše.

Rižota s škampi brez duše.

 

Tris hladnih predjedi.

Tris hladnih predjedi.

 

Nadaljevali smo s toplo predjedjo in smo se odločili za rižoto s škampi. O.K., mali lupinarji tokrat niso bili iz vrečke in so morda celo bili sveži. Riž so uporabili najbolj navaden in cenen (ne, ni bilo arboria ali carnerolla), sočnosti pa tudi ni bilo nobene. Čeprav imajo Istrani italijansko šolo kulinarike, riž ni bil kuhan al dente, pač pa je bil bolj podoben štajerskim pocastim rižotam. 

 

Kamin - osnovni instrument kulinarike v konobi.

Kamin – osnovni instrument kulinarike v konobi.

 

Astarea slovi po jedeh izpod peke in zaželeli smo si pujska ali jagenjčka, pripravljena na ta način. Ker pa so bili pred mesecem dni še v poletju, so priporočili ribe in odločili smo se za škarpeno izpod peke. Prepečena trda in prav nič sočna riba je kraljevala nad trikrat tolikšno mero krompirja. Notri ni bilo niti sledu o kakšni juhi – omakici, ki bi jed poživila, pa tudi zelenjave skoraj ni bilo. Razočarani smo žvečili postreženo in klepet je zamrl. 

Ko smo pa dobili račun, pa je diskusija dobila krila in bili smo enotnega mnenja: »Nikoli več!«

 

 

 

Uredništvo

Nov 23, 2020Dolcevita.net
Za trihodni meni smo plačali po 45 € na osebo.
  • Sledljivost materialov
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
2
2 years ago Ocene gostilnhrvaška, kulinarika, ocene gostiln
Dolcevita.net
Legendarni albumi: Aerosmith – Live! Bootleg (1978)David Kozinc
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
V svetu slovenskih vinskih arhiv
Foto: Nebojša Babić (Studio Orange)
Tomaž Kavčič predstavil svojo blagovno znamko Zemono +
Santomas – Grande Cuvee
frelih
Pri dolenjskih prvakih
Odiseja 2001
Odiseja 2001 (2001 – A Space Odyssey)
provansa
Provansa in njenih tisoč obrazov
Gostilna pri Danilu
Radosti za dobrojedce: Gostilna Pri Danilu – Reteče
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (48)
  • Dolcevita Lifestyle (15)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (84)
  • Music (34)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (125)
  • Photography (10)
  • Razno (124)
  • Tema meseca (23)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (69)
 Naključne objave 
vina Angel
Z Angeli in angeli v nebesih
Monty Python’s Flying Circus (Leteči cirkus Montya Pythona)
Bojni klic “Butn’, butn’, butn’!“ je postal smisel življenja!
Uspešen 22. Festival vin
grič
Grič – Šentjošt
Dežela, kjer ima pivo prednost pred vinom: Latvija
Čarobna majhna vasica pod Kraškim robom
 Naključne objave 
podvin
Vila Podvin – Mošnje
Gostilna Rakar – Gorenje Ponikve
Restavracija Marina – Novigrad, Hrvaška
Brad Pitt with his Rose wine
Brad Pitt s svojim šampanjcem
Banksy
Jimmy-Page
Jimmy Page & Jack Daniel’s (Neil Preston, 1975)
Hrana in muzika: avgustovska specialiteta Helsinkov
 naključne objave 
kulinarika pod korono
Radosti za dobrojedce: kulinarika pod korono, IV. del
Zakaj bi sploh brali?
Gostilna Grgosova špilja – Samobor (Hrvaška)
Čarobna majhna vasica pod Kraškim robom
kolesa
Z električnimi kolesi po Brdih
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.