Naslov: Cesta Vladimira Nazora 6, Rovinj
Splet: https://www.maistra.com/properties/hotel-lone/restaurants-bars/tekka-by-lone-japanese-restaurant/#/
Telefon: + 385 52 632 012
Odprto: od 18 – 23; ob ponedeljkih zaprto
Že vrabci čivkajo, da je podjetje Maistra z Rovinja ob prodaji njihove tobačne industrije zelo modro investiralo v turizem; v prvi vrsti v izgradnjo novih hotelov in restavracij. Zdaj imajo kar štiri, ki so označeni s štirimi in petimi zvezdicami ter vrsto restavracij, kjer dobrojedci cedijo sline.
Ena najboljših je japonska restavracija Tekka, ki domuje v pritličju hotela Lone že peto leto.
Seveda to ni bil naš prvi obisk, lahko pa rečem, da je Tekka vsako leto boljša! Že tretje leto restavracijo vodi Saša Pribičević, ki še ni bil na Japonskem (!?), njegova kulinarika pa je precej originalna, saj čistih japonskih jedi skoraj ni, so pa na krožnikih izredno domiselno narejene kombinacije japonske in jadranske kuhinje z relativno malo kuhanja in veliko okusa. Vinska ponudbe je spodobna in tokrat smo se družili z grkom (belo sorto iz Korčule).

Saša Pribičević.
Tudi tukaj brez pozdravov iz kuhinje ni šlo in Saša nas je presenetil z filejem brancina v tempuri (japonsko cvrtje), ki je bilo zelo slasten. Ob obiskih japonskih restavracij sem se vedno spraševal, zakaj med izborom jedi ni ramna (neke vrste gosta juha), saj v deželi vzhajajočega sonca obstajajo številni bari z imenom ramen in tam strežejo zgolj to. Seveda je firbec zmagal in dobili smo ga. Pa tistemu iz vseh slik ni bil prav nič podoben, saj je bila osnova juha miso (iz alg) in jurčkov, sipe, lisičk in japonskih gob shimpei. Namesto češnje na torti je bil na sredi ocvrt rumenjak, ki je dopolnil okus jedi na pravi ramen. Jed je bila odlična, in tudi porcija je bila precej manjša.

Ramen.
Japonci imajo radi račke in ponudba restavracije Tekka je bila originalna. Rdeče in mehke račje prsi so skombinirali z ocvrtim radičem, ki je s svojo slastno grenkobo in hrustljavostjo začinil pristno meso. Super!

Račji file s pečenim radičem.
Morske jedi je zastopal tunin nežno pečen file, ki je počival na omaki iz sveže prešane zelene. Tudi ta jed je hitro izginila iz krožnikov.

File tune z dodatki.
In šele na koncu (kot je v navadi na japonskih mizah) smo se posladkali s sušiji in sašimiji večjega formata, ki so bili nenormalno slastni. Sašimiji oz. omaka na njih je bila kombinacija celinskih jedi (mehki ocvirki).

Suši in sašimi.