Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Gostilna Vovko – Ratež

Gostilna Vovko – Ratež. Radosti za dobrojedce.

vovko
Čas branja: 2 min

Naslov: Ratež 48, Brusnice

Splet: gostilna-vovko.si

Telefon: 07 30 85 603

Odprto: vsak dan od 12. do 21. ure, ob nedeljah in praznikih zaprto; rezervacije obvezne!

 

Vovko je brez dvoma ena najboljših dolenjskih gostiln, kjer veliko dajo na avtohtonost in tradicijo.

Vedno, ko človek pri njih je, se odlično in domače počuti. Za to pa so pod vodstvom Roka Vovka, ki je gostilno nasledil od staršev, odgovorni prav vsi zaposleni. Ljubeznivost, prijaznost, informativnost in še kaj bi našli – je na visoki ravni. Ko smo naročali pethodni meni, smo bili malo v dvomih, ali ga bomo zmogli. Pa smo ga – z lahkoto!

Z vini je tokrat kraljeval Colnar in nas res navdušil.

 

Vovko

Rok

 

Prvi, hladni krožnik je udaril s polnimi in uigranimi okusi – tatar dimljene postrvi s hrenom in postrvjimi ikrami ter doma narejena majoneza iz bučnega olja.

Vse je bilo lepo skladno, ničesar preveč ali premalo in zadovoljno smo mlaskali ob tej originalni in okusni preproščini. 

Drugi krožnik je bil malce italijansko nastrojen, kajti raviol je bil polnjen s slastno špinačo in skuto, kar mu je dajalo odličen nežen, a hkrati poln okus.

Potočni raki (jelševci) so pri nas sorta, ki se počasi vrača v naravo, saj so jih v preteklosti skoraj iztrebili. Rok pa jih vrača na mizo, saj so jih v njihovi okolici včasih redno ponujali. No, zdaj jih kupuje v Španiji, tako da s tem ni težav. Tako so ti res sladki repki (bolj sladki od kvarnerskih škampov) v povezavi s hrustljavo zelenjavo in nežno polnitvijo raviolov na tekmovanju izvrstnosti okusov brez konkurence popolnoma zmagali.

 

Dolenjski ravioli, polnjeni s špinačo in skuto z repi potočnih rakov in zelenjavo.

Dolenjski ravioli, polnjeni s špinačo in skuto z repi potočnih rakov in zelenjavo.

 

Gostilna Vovko odlično zadovoljuje tudi izbrane tuje okuse, zato kakšen vpliv francoske kulinarike ni odveč.

Tam so ena največjih posebnosti račja in gosja jetra in prve Vovko postreže zelo preprosto. Na hitro spečena na žaru s tenko jabolčno rezino in malinovo kremo z malino. Vse to začini z briljantnim sladkim chardonnayjem Otmarja Šturma iz Bele krajine. Kombinacija je ravno zaradi izjemne preprostosti parala nebo in brbončice so navdušeno vriskale!

 

Pečena gosja jetra z jabolčno rezino.

Pečena gosja jetra z jabolčno rezino.

 

In smo šli naprej. Glavna jed je bila nežno in ravno prav pečena svinjska ribica, polnjena s suho slivo v omaki iz portovca, priloga pa je bila elegantna rezina porove zloženke.

Por ni preveč dominiral, ampak seje lepo zlil s portovo omako. Meso je bilo ravno prav pečeno, da je bilo še sočno in suha sliva (stari kuharski trik pri svinjskih ribicah) je dodala ravno prav sladkosti, ki se je navezala na sladkasto omako iz znanega portugalskega vina. Kot se pri klasikah spodobi, smo zraven dobili še solato z motovilcem, jajcem in bučnim oljem. 

 

Svinjska ribica s suho slivo v portovi omaki s porovo zloženko.

Svinjska ribica s suho slivo v portovi omaki s porovo zloženko.

 

Sladica je bila presenetljiva – kos pehtranovega štruklja ob »jabolčnem kompotu« – samo uležani jabolčni kosi – in vaniljevo kremo. Prav vse je štimalo in jed je bliskovito izginila s krožnika!

Pri Vovku smo kar velikokrat jedi in prav vedno znova nas presenetijo s svojim preprostim, a originalnim videnjem lokalne ali pa svetovne kulinarike, ki jo uporabljajo kot močno orožje.

 

Zmerno sladki pehtranov štrukelj z jabolčnim kompotom in vaniljevo kremo.

Zmerno sladki pehtranov štrukelj z jabolčnim kompotom in vaniljevo kremo.

 

Vinska karta je korektna in Rok suvereno jezdi na domačih matadorjih, katerih vina so se v zadnjih letih izredno poboljšala. Toplo priporočam!

 

 

Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen

May 12, 2022Tomaž Sršen
Za vse tole (brez vin) smo plačali po 49 € na osebo.
  • Sledljivost materialov
  • Ambient
  • Vinska ponudba
  • Izvirnost
  • Kakovost jedi
  • Cena/kakovost
5
1 year ago Ocene gostilnGostilna Vovko, ocene gostiln
Tomaž Sršen

Tomaž Sršen, odgovorni urednik – rocker, dolgoletni član in ustanovitelj bendov Martin Krpan in Rdeči baron, glasbeni urednik na RGL (Radio Glas Ljubljane), začetnik pisanja recenzij o slovenskih gostilnah za Nedelo leta 1988, še prej pa tri leta dela s pokojno Šerbi na Kanalu A pri predstavitvah gostiln v sklopu projekta Epikurejske zgodbe (z revijo Jana in Radiem glas Ljubljane). Doslej je po svetu in doma opisal in obiskal okrog 2.000 gostiln. Sommelier in učitelj sommelierstva, WSET 3, diploma za degustatorja vina na ljubljanski Biotehnični fakulteti. Obiskal in osebno izkusil mnoge najbolj znane svetovne kleti (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija, Portugalska, Nemčija, Avstrija, Južna Afrika, Kalifornija...) in skrbno okusil vsa vina, ki jih je popisal za revijo Dolce Vita.

Nanni – TrebnjeSezona mimoz
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Fantazijska serija Stranger Things (Nenavadne reči)
Monty Python’s Flying Circus (Leteči cirkus Montya Pythona)
scurek
Ščurek in njegove tekoče dobrote
Ko bom velika, bom Alain Passard …
Ko bom velika, bom Alain Passard …
Trattoria Al Piave – Mariano del Friuli
Trattoria Al Piave – Mariano del Friuli (Italija)
Nazaj v planinski raj – kulinarični teden alpske kuhinje
acdc
AC/DC – BACK IN BLACK (1980)
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (48)
  • Dolcevita Lifestyle (16)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (90)
  • Music (37)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (141)
  • Photography (10)
  • Razno (130)
  • Tema meseca (26)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (75)
 Naključne objave 
Gostilna pri Lojzetu/dvorec Zemono
Restavracije po karanteni spet odprte!
Thin Lizzy – Live and Dangerous (1978)
feo
IVAN VOLARIČ – FEO
konoba-cok
Konoba Čok – Novigrad (Hrvaška)
Casa Marchesan – Žusterna
Radosti za dobrojedce: Casa Marchesan – Žusterna
Influencerji v napadu
 Naključne objave 
otocec
Hotel Grad Otočec, Otočec (*****)
feo
IVAN VOLARIČ – FEO
Maribor
Maribor – šampion
Stancija-Meneghetti
Stancija Meneghetti – Bale (Hrvaška)
lesnika
Restavracija Lesnika – Mozirje
Vina za moj okus: Edi Svetlik in pravljica pod Čavnom
Kucha – Ljubljana
 naključne objave 
Mladi talent Kristjan Zule
Mladi talent Kristjan Zule
VSE NAJBOLJŠE ZA MÉ!
Restaurant Marina – Novigrad (Hrvaška)
Vinogradi v okolici Montalcina.PNG
La bella Italia, I. del
vino
MOJA POT PO VINSKI CESTI
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.