Čas branja: 5 minPeneče vino je najbolj splošni izraz za tisto, čemur pri nas še vedno večina ljudi pravi „šampanjec“. Ampak šampanjci so samo tista peneča vina, ki prihajajo iz francoske pokrajine Šampanje (Champagne), ki je tudi najbolj znamenita. Da ne bi mislili, da v drugih francoskih pokrajinah ni penečih vin. So, ampak pod drugim imenom – rečejo […]
Čas branja: 5 minNe, nisem pozabil na njih. Na velike štiri – na The Fabs. Ali Fab Four. Na tiste, ki so bili zraven na začetku in vse skupaj dvignili do oblakov. Na Beatle. Pred leti sem napisal slavospev o enem izmed njihovih najpomembnejših albumov, Sgt. Pepper’s Lonely Heart’s Club Band in zdaj me je bližajoča se petdeseta […]
Čas branja: 2 minNaslov: Peruzzijeva 105, 1000 Ljubljana Splet: www.gostilnakubus.si Telefon: 051 653 674 Odprto: vsak dan od 7. do 22. ure; ob nedeljah in praznikih od 7. do 20. Na mestu, kjer je bila včasih najboljša ribja gostilna v Sloveniji – Vrbinc – je zdaj nekaj popolnoma drugega. Kubus spada v kategorijo „maličarjev“ in bližnji delavci […]
Čas branja: 7 minMestno državico Singapur sem obiskal že večkrat, predvsem zaradi letenja na različne azijske destinacije. Singapursko letališče Changi namreč nudi številne povezovalne lete, obenem pa je na njem prijetno ostati dlje kot je nujno potrebno, saj je gotovo eno izmed najbolj privlačnih letališč na svetu. Vabljive pa še zdaleč niso le številne trgovine in restavracije! Poleg […]
Čas branja: 2 minNaslov: Nazorjeva 2, Ljubljana Splet: www.aftr.si Telefon: 070 713 760 Odprto: vsak dan od 10. do 14. ure (brunch) in od 14. do 23. (bistro); ob petkih in sobotah je bistro od 14. do 01; nedeljah in praznikih zaprto Prva gostilna, ki je v centru Ljubljane dobila prestižno Michelinovo zvezdico je bil Atelje, na Nazorji […]
Čas branja: 2 minNaslov: Podgorje 1, 6216 Podgorje Splet: www.facebook.com/gostilna.podslavnikom/?locale=sl_SI Telefon: 041 321 379 Odprto: vsak dan od 12. do 15. ure in od ; ob 19. do 22.; v ponedeljek in torek zaprto Gre za staro, a zelo solidno gostilno na robu Krasa, Istre in Brkinov, ki se drži starih receptov in avtohtonih materialov. Družina Čendak […]
Čas branja: < 1 minVsak, ki vsaj za silo spremlja slovensko vinsko sceno, ve, da ima Matjaž Lemut – Tilia Estate, Burgundijo – modri pinot, v svojem malem prstu. Tisti bolj poučeni pa vedo, da hudo dobro obvlada tudi Bordeaux, kar potrjuje ta merlot. Gre za osem let staro, ali bolje napisano mlado vino, ki neverjetno dobro skriva svoja […]
Čas branja: < 1 minTa modri pinot (Pinot noir) je po štirih tednih maceracije in 18 mesecih zorenja v hrastovih sodih postal čudovito vino. Češnjeve barve z vonji češnje, drobnih gozdnih sadežev, gob, podrasti, dima … Dobesedno speglano, praktično popolnoma urejeno. Absolutno nič ne štrli in ne sili iz kozarca, vse se fino in gladko pelje. Za v učbenike […]
Čas branja: < 1 minNačeloma so bili šampanjci vina brez letnikov, saj jih je tako velika večina cuveejev med različnimi letniki. Tako v Franciji kot pri nas (tam, kjer uporabljajo klasično metodo) je zelo pomembno, kdaj je bilo vino degožirano (po prvem vretju odprto, očiščeno odmrlih kvasovk in na novo zaprto s pluto). Šele takrat lahko govorimo, da je […]
Čas branja: < 1 minVino, ki ima na etiketi Holbeinovo sliko nosoroga (Hans Holbein, Nemčija, 16. stoletje), ki je edinstvena. Zanimivo je, da Holbein nosoroga nikoli ni videl in je njegovo podobo ustvaril zgolj po pripovedovanju. Ampak še bolj edinstveno je to vino iz okrožja Barolo v italijanskem Piemontu. La Spintta je ena od legendarnih kleti, ki že od […]
Čas branja: 9 minV Italijo radi hodimo in se še večkrat vračamo, ker nam je bilo prejšnjikrat tako fino. Konec koncev niti ni daleč, čeprav se do juga naše velikanske zahodne sosede lahko vozimo tudi več kot en dan – z razumnimi postanki, seveda. In največja napaka, ki jo naredimo, je, da v dirki do juga velikanko kulinarike, […]
Čas branja: 2 minVega Sicilia – Unico 2009 je eden izmed najboljših in najbolj znanih svetovnih vin, ki prihaja iz španske regije Ribera del Duero. Moje prvo srečanje z njim je bilo pred dobrima dvema desetletjema v Madridu, ko sem službeno potoval v Španijo. Ker sem že takrat ljubil vina, sem si potovanje podaljšal za dva dni in […]
Čas branja: 2 minNaslov: Tomšičeva ulica 12, Ljubljana Splet: www.kaval-group.si/pen-klub Telefon: 041 366 249 Odprto: vsak dan od 12. do 22. ure; ob nedeljah zaprto Obisk legende je vsakič nekaj zelo posebnega. In ko je legenda Pen klub, je spomin še močnejši in bolj prijeten. Pred dobrima dvema letoma je skupina Kaval group najela restavracijo nad Društvom […]
Čas branja: 3 minVerjetno ste že kdaj zasledili bizarne ilustracije z mogočnimi ženskami v glavni vlogi. So podobne sestram Williams, teniškim zvezdam, so kosmate z izpostavljenimi zadnjicami in prsmi z mogočnimi bradavicami. Absolutno dominirajo v dogajanju, moški pa so majhni, suhi in opremljeni z očali. Če na hitro preletite ilustracije, s katerimi je opremljeno tole besedilo, vam bo […]
Čas branja: 2 minNaslov: Čopova 5a, Ljubljana Splet: www.jaz.hisafranko.com Telefon: 01 547 66 62 Odprto: vsak dan od 12. do 14.30 in od 15. do 21.30 ure; ob nedeljah in ponedeljkih zaprto Naša najbolj proslavljena kuharica se je končno za stalno preselila tudi v prestolnico. Seveda domačega Starega sela pri Kobaridu ni zapustila, v Ljubljani je odprla […]
Čas branja: 4 minNi zvezda in o njem se ne govori. Ampak v svetu kave v Sloveniji je zelo poznan in je »kriv«, da Slovenci pijemo boljše kave. Vodja podjetja Julius Meinl za Slovenijo, trgovec in mojster prepričevanja je nekaj svojih misli naklonil naši reviji. Tako kot še nekaj vaših kolegov iz sveta kave tudi vi prihajate […]
Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo strani smatramo, da se z njimi strinjate. Več
Kaj je piškotek? Skoraj vsako spletno mesto uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek je majhna datoteka, ki shrani internetne nastavitve. Prenese se preko brskalnika med prvim obiskom na spletnem mestu. Ko se naslednjič vrnete na stran preko iste naprave, lahko brskalnik preveri, ali je soroden piškotek prisoten (torej tisti, ki vsebuje ime strani), in uporabi podatke iz piškotka ter jih pošlje nazaj stran. To omogoča spletnim mestom , da prepoznajo, da jih je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu prilagodijo prikazano vsebino.