Čas branja: 6 minSladica. Sladica iz plasti jajčne in čokoladne oz. kakavove kreme ter puhastega biskvita, ki mu čudovito rdečo barvo daje aromatični zeliščni liker Alchermes. V osrednji in severni Italiji celo ena izmed najbolj priljubljenih. Zagotovo je ne boste mogli zgrešiti, če se boste potikali po Emilii-Romagni, Toskani, Ferrari, Modeni ali Umbriji. Toda: zakaj »inglese«, če gre […]
Čas branja: 6 minPo navadi na tem mestu pišemo o avstrijskih hotelih, ki v glavnem stojijo na smučiščih in so nekako nadaljevanje zapisov o zimskih radostih. Vendar tisti, ki se turizem znajo iti, svoje zimske kapacitete modro malce preuredijo in goste vabijo tudi spomladi, poleti in jeseni. In to se splača. Pri tem pa so prvi Avstrijci. Ena […]
Čas branja: 7 minNizozemska je prehodila dolgo pot, odkar je Jonnie Boer, starosta nizozemskih kuharskih mojstrov, v 80. letih v kraju Zwolle na meji z Nemčijo odprl De Librije, danes eno od treh restavracij v državi s tremi Michelinovimi zvezdicami. Boer priznava, da je takrat, pisalo se je leto 1989, oral ledino […]
Čas branja: 7 minŽiveli ste v zmoti, če ste mislili, da nam je Sevnica »dala« zgolj prvo damo ZDA. Za ljubitelje žlahtne kapljice je zanimivo nekaj povsem drugega. Iz mesta ob Savi prihaja družina Krajnc, ki se med drugim ukvarja tudi z izdelavo lesenih sodov za vino. Kar nekaj naših najbolj znanih vinarjev zori svoja vina v njihovih […]
Čas branja: 3 minNaslov: Via Cormons 6, Frazione Corona, Mariano del Friuli Splet: www.trattoriaalpiave.it Telefon: 0039 0481 690 03 Odprto: od 12.30 do 15. ure in od 19.30 do 22. ure; zaprto ob torkih Ta gostilna sredi mesteca Corona, ki leži v okrožju Mariano del Friuli, velja za eno izmed najboljših tradicionalnih gostiln okrožja. Imeti takšno slavo […]
Čas branja: 3 minNaslov: Plešivo 51 b; Dobrovo Splet: www.klinecplesivo.si Telefon: 031 339 463 Odprto: petek od 19. do 23. ure; sobota od 12. do 15. ure in od 19. do 23. ure; nedelja od 12. do 16. ure; obvezna rezervacija; druge dni zaprto Klinčevi so ena izmed najbolj samosvojih družin v Medani. V glavni bazi, ki je […]
Čas branja: 3 minNaslov: Gornji trg 28, Ljubljana Splet: www.spajza-restaurant.si Telefon: 01 425 30 94 Odprto: vsak dan od 12. do 23. ure; v nedeljo od 12. do 22. ure. Več kot dve desetletji mineva, odkar je legendarni Luka Lesar na Gornjem trgu v stari Ljubljani odprl restavracijo s slikovitim in originalnim imenom Špajza. Možakar je bil […]
Čas branja: 13 minPravi ljubitelji izvrstne hrane in vina enostavno ne moremo mimo Avstralije. Trta in vino sta danes z več kot 60 različnimi vinskimi regijami ena najpomembnejših značilnosti te čudovite in raznolike dežele. Ob bok se postavljata kengurujem in koalam, znamenitima sydneyskemu mostu in operi, staroselcem Aboriginom in sveti gori Uluru, Velikemu koralnemu grebenu in prostranim peščenim […]
Čas branja: 3 min Naslov: Irča vas 13, Novo mesto Splet: www.hisafink.si Telefon: 041 601 540 Odprto: vsak dan od 8. do 23. ure; v nedeljo zaprto Dolenjska je v zadnjih nekaj letih postala dežela s številnimi nadstandardnimi kulinaričnimi destinacijami, le prestolnica Novo mesto ni imela nič. Zato ni čudno, če je poslovni del naše ekonomsko najbolj […]
Čas branja: 2 minV prejšnjih stoletjih so ljudje umsko motene osebe v glavnem imeli kar doma – zaprte v kleteh, podstrehah ali sobah. Tudi okolica se na pojave nočnih krikov na pomoč in podobnih stvari ni preveč ozirala, saj so vedeli, da v soseščini domuje neki »norec«. Res je tudi, da so institucije z imenom norišnica tudi obstajale, […]
Čas branja: 24 minTo, kar se je pred nekaj tedni dogajalo na družbenih omrežjih, je bila velika neumnost. Bíla se je bitka med trdorokci in radikalnimi zagovorniki t. i. naravnih vin in tistimi, ki so poskusili te napade umiriti in s(m)o zagovarjali malce bolj zmeren pristop. Pa ni šlo. Ob sodelovanju nekaterih tujih (hrvaških) vinskih teroristov je stvar […]
Čas branja: 4 minTo, kar se je zgodilo in kasneje tudi dogajajo v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je danes v glasbi nekaj nepojmljivega. Glavni razlog za uspeh povsem nekomercialnih projektov je bilo dejstvo, da je bila glasbena industrija kot takšna še v povojih, lastniki gramofonskih založb so bili malo bolj osveščeni hipiji, ki so v ta […]
Čas branja: 6 minBled s cerkvico na otoku sredi jezera in gradom na mogočni skali nad njim je že več kot stoletje ena najbolj prepoznavnih fotografij Gorenjske. V času kraljevine Jugoslavije je kralj Aleksandar Karadjordjević izbral Bled za svojo letno rezidenco in ob jezeru gostil številne tuje kronane glave in diplomate, ki so si poleg hedonističnih zaželeli tudi […]
Čas branja: 7 minČudoviti je svet hobijev nogometašev. Imajo vse. Lahko si privoščijo vse. Njihov prosti čas je preplet domišljije in neomejenih sredstev. Življenja nogometnih zvezdnikov so na očeh milijonov oboževalcev, ki se želijo poistovetiti z njimi. Če so nogometaši na igrišču prave mašine, njihove atletske sposobnosti včasih nezemeljske, jih hobiji počlovečijo. Naredijo jih dostopnejše, bolj zemeljske. Včasih […]
Čas branja: 7 minNe glede na skoraj stoodstotno nemško poreklo in intenzivno sobivanje z Nemci med drugo svetovno vojno, velja možakar za enega izmed najboljših ameriških pisateljev na splošno. Njegov nadnaturalistični stil pisanja je izjemen in njegove knjige so klasika. In – ker je Američan – je Hollywood po njih posnel nekaj zelo odmevnih filmov. Kot […]
Čas branja: 4 minObožujem vse, kar je japonskega, in Tokio je za zdaj edino mesto, kamor bi se preselila iz ljube Ljubljane. Velik delež k temu navdušenju zagotovo prispeva njihova kulinarika. Ko enkrat okusiš tradicionalni kaiseki, pravi suši, najboljši ramen na svetu, yakitori, najrazličnejše izvedbe matcha čaja, mochije … sake, viski, enostavno ni več poti nazaj. Tako hrano […]
Spletna stran uporablja piškotke. Z nadaljno uporabo strani smatramo, da se z njimi strinjate. Več
Kaj je piškotek? Skoraj vsako spletno mesto uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek je majhna datoteka, ki shrani internetne nastavitve. Prenese se preko brskalnika med prvim obiskom na spletnem mestu. Ko se naslednjič vrnete na stran preko iste naprave, lahko brskalnik preveri, ali je soroden piškotek prisoten (torej tisti, ki vsebuje ime strani), in uporabi podatke iz piškotka ter jih pošlje nazaj stran. To omogoča spletnim mestom , da prepoznajo, da jih je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu prilagodijo prikazano vsebino.