Klet Brda je v sklopu oživitve grajskega dvorišča Gradu Dobrovo v drugi polovici junija odprla vrata Doma rebule – vinoteke, posvečene izključno rebulam. Ob otvoritvi so najprej predstavili rebule sodelujočih vinarjev na Master Classu Brda – Home of Rebula, program pa so že razširili tudi z drugimi briškimi vinarji in v prihodnje želijo gostom predstaviti tudi rebule od drugod. Vse v skladu z osnovno idejo, da vsak obiskovalec začuti, da je to zares Home of Rebula.
Novo domovanje rebule predstavlja fizični prostor te avtohtone sorte, ki je doma v Brdih.
Tukaj je preživela že stoletja dobrih in slabih let, saj je sorta, ki je najbolje prilagojena briškemu teorroirju in daje najboljše rezultate prav na briški opoki. Dom rebule pa bo vključeval vse, kar je rebula bodisi v Brdih, Vipavski dolini, Furlaniji ali od kod drugod, saj želimo, da predstavlja vseh tisoč obrazov te sorte.
Degustacije rebul potekajo na način »self-guided wine tasting« torej, si gostje lahko degustacijske vzorce vina natočijo iz vinskih avtomatov. Naenkrat bo v vinoteki moč poskusiti 24 različnih rebul. Gostje lahko po degustaciji vina, ki so jim bila všeč, tudi kupijo. Dom rebule je v dobrem mesecu dni privabil že več kot 1000 gostov, predvsem mlajše generacije tako iz Slovenije kot iz tujine. Obiskovalci imajo radi možnost, da sami v svojem ritmu in neobremenjeno degustirajo vina ter se tako spoznavajo z raznolikostjo, ki jo ponuja rebula.
Vinoteka je odprta od srede do nedelje med 13. in 20. uro.