Taksonomija: Bourbon-Typica
Kje raste: Brazilija, Honduras, Kostarika, Gvatemala, Indonezija; na visoki nadmorski višini od 1000 m n.v. do 1600 m n.m.v.;
Rastlina: pritlikava rast; zrna so srednje velika (2/4), rdeče ali rumene barve); zelo občutljiva na listno rjo, na bolezni jagod in črve;
Donos na rastlino: srednji (2/5);
Aromatika: čokolada, karamela, med, mandljev, začimbe kot je kardamom in muškatni orešček.
Nastala je s križanjem sort Mundo Novo (hibrid med Typico and Bourbonom) in Caturra leta 1949 (prvotno ime je bilo H-2077). Po letih proučevanja in razvoja na Kmetijskem inštitutu v Sao Paolu so jo začeli na široko uporabljati v Brazijiji. Kasneje pa še v Hondurasu, Gvatemali in Kostariki, kjer ima še vedno zelo pomembno vlogo.
Catuai ni novost med kavami in je med pridelovalci kave cenjena zaradi stabilne, zanesljive kakovosti in prodaje.
Profili okusa se zelo razlikujejo, odvisno od rastišča, sušenja in procesiranja zrn, zato je Catuai še posebej priljubljena. Za najboljšo aromatiko priporočajo nežno do zmerno praženje. Pogosto kavna zrna Catuai mešajo s Caturro, saj pogosto rastejo skupaj. Eden od razlogov je, da tako lažje obvladujejo širjenje bolezni. Posledica takšne pridelave pa je, da je zrnje po obiranju med seboj težko ločiti.
Catuai je v pravih rokah lahko zmagovalka
Daniel Hofstetter je leta 2019 za švicarsko tekmovanje v pripravi kave izbral prav Catuai. Že kot majhen otrok je staršem na domačem aparatu za espresso poskušal skuhati kavo. Kasneje je med študijem na Zveznem inštitutu za tehnologijo v Zürichu sodeloval pri nekaterih raziskovalnih projektih o kavi in se navdušil nad njo.
Kot nekdanji profesionalni triatlonec in nekoč svetovni prvak na dolge proge se je po koncu kariere preusmeril v tekmovanja v pripravi kavnih napitkov. Ker se je zavedal vrzeli med tem, kar se dogaja na tekomvalnem odru, in tem, kar se dogaja v kavarni, je želel za tekovanje najti cenovno dostopno in komercialno dostopno “kavo s police”.
Ni želel izbrati Geishe ali katere od anaerobno fermentiranih kav, ki so trenutno zelo priljubljene. Izbral je sorto Catuai (mokra metoda) s plantaže Takesi in navdušil sodnike.
Kava sorte Catuai: 17-18 g
Količina vode: 230-240 ml
Temperatura vode: 91-93 st. C
Kakovost vode: 8 ppm
Čas priprave: 2:30 minut
TDS: 1,50-1,55 %
Plantaža Takesi je leta 2001 ustanovila družina Iturralde v provinci Sud Yungas, departmaja La Paz v Boliviji, v želji, da pokažejo, da lahko pridelajo najboljšo specializirano kavo tudi na ekstremnih nadmorskih višinah.
Njihove parcele so na višini od 1.850 do 2.300 metrov, kar ob sicer dovolj visokih temperaturah, pomeni daljši proces zorenja kavnih jagod, višjo gostoto zrn in zato izjemen okus.
STOW (Paubrasil, Brazilija, 1.100 m n.m.v.; Fazenda Pantano Estat, Brazilija, 1200 m n.m.v..)
HIKOFI (Fazenda Freitas, Cerrado Mineiro,
Brazilija, 1000 m n.m.v.)
Kava.family (posestvo Ratnagiri Estate,
Karnataka, Indija; 1000-1500 m n.v.)
Katja Groleger