Dizzy

  • Stil
    • Dolcevita Lifestyle
    • Golf
    • Novice
  • Kulinarika
    • Kulinarika
    • Ocene gostiln
    • Vinski svetovalec
  • Tema meseca
    • Uvodniki
  • Dogodnik
  • Portal & Revija
    • Avtorji
    • O portalu in reviji
    • Oglaševanje
    • Kontakt
Home » Castello di Spessa – Capriva di Friuli; Italija (****)

Castello di Spessa – Capriva di Friuli; Italija (****). Dolce Vita v hotelu.

Čas branja: 4 min

Italijani so mojstri vrhunskega turizma, saj so vedno znali svojo zgodovino zapakirati tako, da smo tujci odprtih ust gledali in občudovali njihove mojstrovine. Predvsem to, kako so lahko vse možne gradove in dvorce ustrezno preuredili v odlične hotele, je bilo čarobno. Sicer to znajo tudi Francozi in Španci, vendar so nam Italijani najbližje. Najbližji grad – castello – pa je slovenskemu gostu v Colliu, italijanskih Brdih, le streljaj od Medane in naših Brd. 

Kar je najbolj impozantno, je dvorec sam, vsebine pa kar lezejo iz njega. Če k temu dodamo še odlično igrišče za golf, ki dominira v Furlaniji, zunajserijsko gostinsko ponudbo in vinsko klet, je paket skoraj popoln! 

 

Pogled iz parka ob gradu

Pogled iz parka ob gradu

Brez zgodovine ne gre

Zametke gradu je treba iskati v času Rimljanov, ki so imeli na tem griču opazovalnico in kasneje manjšo utrdbo. V 13. stoletju (!) je družina Ungispach že sezidala prvi dvorec, ki so ga kasnejši lastniki samo še dograjevali in spreminjali, dokler ga leta 1979 ni kupil Loretto Pali, ki je lastnik še zdaj. Pali je pravi poslovnež, ki je že nekaj let prej kupil klet Boatina blizu Krmina, kasneje pa je temu nakupu dodal še grad s kletjo in vinogradi, ki jih je kar 84 hektarov. Klet letno pridela okrog 450 tisoč steklenic vina, ki ga v glavnem prodajo v ZDA. Najbolj znano in cenjeno vino je njihov merlot. Vsi ti vinogradi so v kosu in grad je videti kot iz pravljice v objemu teh trt!

 

 

Loretto Pali

Loretto Pali

V gradu je 15 sob, ki pa so vse unikatno opremljene z množico starin, kar daje gostu občutek zgodovinske veličastnosti. In res – bivanje v teh sobah je svojevrstni užitek. Najbolj prestižna je soba Giaccoma Casanove, kjer naj bi legendarni ženskar in pisatelj tudi prebival leto dni. 

 

Giaccomo Casanova Pravzaprav je podoba gradu in zgodba o njem tesno povezana s Casanovo. Je pač edinstvena zgodovinska osebnost, ki ni bil samo velik zapeljivec, ampak je bil odličen glasbenik, ekonomist, pisatelj in še kaj bi mu lahko pripisali – razen pobega iz beneških ječ po svinčeni strehi … Ker so ga beneške oblasti okrog leta 1773 preganjale in izgnale, mu je takratni lastnik graščine Luigi Torriani ponudil gostoljubje in Casanova ga je seveda sprejel. Sicer Casanova v svojih spominih piše, da je to bilo najbolj dolgočasno obdobje, kar ga je do takrat preživel, vendar je tam bival zgolj dva meseca. Ker pa šarmer ni mogel iz svoje kože, je na dvorcu začel zapeljevati lepo vdovo Squaldo, ki je bila sicer pod Torrianijevim skrbstvom, in kmalu se mu je vdala. Verjetno bi bil Casanova bolj previden, če bi vedel, da je lepotico še za časa življenja njenega moža neutrudno osvajal Torriani. Kakorkoli – Squalda se je vsako noč splazila v Casanovovo sobo in odšla zjutraj, dokler nekega jutra ni besni Torriani vdrl v sobo in slavnega gosta nagnal. Menda je grad zapustil zgolj v spodnjem perilu …

 

 

Sprejem in namestitev 

Recepcija je v manjši zgradbi pred dvorcem in tam lepo poskrbijo, da se vaša prtljaga znajde v pravi sobi, saj je do vhoda v dvorec kakšnih sto metrov poti skozi prelep in negovan park. Dvigala sicer ni, ker bi morali kar precej uničevati staro arhitekturo, ampak graščina ima le dve nadstropji, od katerih je vrhnji del rezerviran za družino lastnika. Ko vstopite v sobo, vam začne srce hitreje biti, saj se je časovni stroj že vklopil in prišli ste v 18. stoletje. Kljub vsemu so glavne stvari (žimnice na posteljah) sodobne in vrhunske, klimatska naprava deluje skoraj neslišno in wi-fi povezave so brez gesel in lahko dostopne. Podobno je s televizijskimi programi, med katerimi boste ujeli tudi tri slovenske, prevladujejo pa nemški in avstrijski – saj so ti nemško govoreči gostje tudi v večini. 

 

Lovska soba

Lovska soba

Kulinarika in vino 

V sklopu dvorca delujejo tri restavracije. Prva najbolj preprosta, kjer skozi ves čas strežejo tudi prigrizke in preproste jedi, se imenuje Il Gusto di Casanova (Okus Casanove) in je v dvorcu samem. Jeste in pijete lahko v notranjosti, še lepše pa je sedeti zunaj pod baldahinom ali v paviljonu, kar daje občutek veličastnosti. 

Če ste bolj izbirčni ali lačni, se lahko sprehodite ob golfskem igrišču do restavracije La Tavernetta, kjer ustvarja priznani chef Antonio Venica. Njegova posebnost so lokalne furlanske jedi z dodatkom modernega pristopa, vinska karta pa tukaj seže precej ven iz lokalne kleti in se razširi na celo Italijo in Francijo. 

Nekje sredi teh dveh ponudb pa je Hosteria del Castello, ki je na nasproti strani ceste od La Tavernette, kjer so jedi bolj preproste in sezonske. 

 

La Tavernetta

La Tavernetta

 

Degustacijski del v vinski kleti

Degustacijski del v vinski kleti

 

Golf

Večina obiskovalcev, ki tudi ne bivajo v dvorcu, ampak se po opravljenih udarcih vrnejo domov, je seveda golfistov. To je eno izmed najbolj obiskanih golfišč v Furlaniji, saj ima 18 lukenj in poznavalci (o tem je pisal tudi naš Aleš Fevžer) ga zelo hvalijo. Cene so zelo zmerne (60 evrov na dan) in nič čudnega ni, če so parkirišča vedno polna, razen ob torkih, ko je igrišče zaprto. 

 

Poročna soba

Poročna soba

 

Pohodi, sprehodi, savne, bazeni in center dobrega počutja 

Če letos ne bi bil svetovni in s tem tudi italijanski turizem ohromljen zaradi pandemije Covid–19, bi tokrat lahko prvič uživali v novem spa centru, ki je zaradi tega obtičal sredi gradnje. Naredili so ga nekje do polovice, potem pa so morali delavci oditi. Zaposleni pravijo, da bo projekt zaživel prihodnjo pomlad. Ampak to, kar smo videli – je veličastno in komaj čakam, da se spet vrnemo! 

Ker je dvorec sredi neokrnjene narave, je na voljo množica lepih poti skozi vinograde in gozdove na hribe in hribčke, pa tudi v bližnje vasice. Lahko si izposodite navadno ali električno kolo in se odpeljete dlje – brez težav tudi v Brda – in tam obiščete katerega od vinarjev ali gostiln. Raznih aktivnosti je malo morje! Lahko pa se uležete na ležalnik pod baldahinom, berete knjigo in uslužno osebje vam bo na mizo prinašalo razne pijače in dobrote. 

 

Drugo

Zajtrki so ekskluzivni. Velika večina jestvin vas bo čakala na mizah, dodatne posebnosti pa vam bodo pripravili po vaši želji. Prav tako sobna strežba dela kot navita ura, tako da si lahko večerje ali zajtrke naročite direktno v sobe. Tukaj nič ni nemogoče!

Ena izmed glavnih dejavnosti Castella di Spessa so poroke, obletnice ter večja in manjša družinska slavja, za kar so še posebej specializirani. Kot pravijo zaposleni, se je tam poročilo kar precej slovenskih parov! Ob vikendih redno prirejajo razne predstave in koncerte na grajskem vrtu, tako da vam res ne more biti dolgčas. 

Sklep

Vsekakor je to prelep in šarmanten dvorec, ki vas bo popeljal skozi čas in vas razvajal z vsem, kar smo ljudje izumili v zadnjih 250 letih; od Casanove dalje. 

 

 

 

 

Piše: Peter Jazbec

 

 

Dec 2, 2020Peter Jazbec
Povprečna cena spanja na sobo z zajtrkom je 130 do 260 EUR dalje (cena se glede na sezono tudi spreminja), lahko pa boste imeli srečo in boste naleteli na kakšne popuste.
  • Sprejem in namestitev
  • Vino
  • Bazeni, savne in center za dobro počutje
  • Drugo
5
2 years ago Dolce Vita po svetuCastello di Spessa, hotel, italija, kulinarika
Peter Jazbec

Peter Jazbec – bivši Sršenov sošolec iz gimnazije, ki ima „sanjski poklic“. Je „skriti gost“ ene najbolj prestižnih hotelskih verig na svetu. V službi je 365 dni na leto in venomer potuje. Prijavi se kot gost v različne hotele te verige, živi nekaj dni v enem in potem gre naprej. Ocenjuje predvsem čistočo v sobah, išče prah na okvirih slik in gleda pod postelje. Skrbi ga wi-fi povezava in njena kakovost, ne prenaša temnih TV kanalov brez programov, zelo ga zanimajo bazeni in savne in vedno se pusti mečkati maserjem. Res, težko delo, kjer mu nastanitve plačujejo njegovi delodajalci. Je pa res, da se dogaja, da kdo od tistih, ki svojega dela ne opravi dobro, izgubi službo. Da ga kakšni od teh ne bi preganjali, nastopa pod izmišljenim imenom, kajti Peter Jazbec kot takšen ne obstaja, uredništvo pa njegovega imena ne sme razkriti. Rubrika – Dolce Vita v hotelu

Mit in resnica o osteoporoziJože Rozman: Legendarni festival na otoku Wight leta 1970
 iščite po portalu 
 Naključne objave 
Družina Istenič z ljubitelji praznovala pol stoletja vrhunskih penin
Tilia Estate
Matjažev vinski monolog
devetak
Lokanda Devetak (San Michele del Carso – Vrh Sv. Mihaela; Italija)
kulinarika pod korono
Radosti za dobrojedce: kulinarika pod korono, IV. del
avstralija
Avstralija… raj za gurmane in vinoljube
Restoran Spinnaker – Poreč (Hrvaška)
V svetu slovenskih vinskih arhiv
 kategorije 
  • Aktualna revija (2)
  • Dogodnik (28)
  • Dolce Vita po svetu (48)
  • Dolcevita Lifestyle (16)
  • Golf (11)
  • Kulinarika (88)
  • Music (37)
  • Novice (5)
  • Ocene gostiln (139)
  • Photography (10)
  • Razno (129)
  • Tema meseca (26)
  • Travel (1)
  • Uncategorized (2)
  • Uvodnik (1)
  • Vinski svetovalec (75)
 Naključne objave 
Zgodovina nas ni naučila nič | Tomaž Sršen
Restavracija Marina – Novigrad, Hrvaška
Vinska klet Aleksandrović
Vinska klet Aleksandrović
Gradonna Mountain Resort – Kals, vzhodna Tirolska, Avstrija (****S)
CURRY … MOJ NAJLJUBŠI
adriatic
Brasserie Adriatic – Rovinj
Anna’s Garden – Savudrija
 Naključne objave 
Stara klet Bled
Radosti za dobrojedce: Stara klet Bled – Bled
Restavracija Badi – istrska kulinarika prva pri naših južnih sosedih
74158
74158
Lepo je deliti – ko se združita dve umetnosti
Restavracija Mediterraneo – Nova Gorica
Restavracija Mediterraneo – Nova Gorica
Restavracija hotel Grad Otočec – Otočec
Restavracija-Strelec
Restavracija Strelec – Ljubljana
 naključne objave 
Restavracija-Lipa
Restavracija Lipa, Kranjska Gora
Davor-Podbevšek
Davor Podbevšek
Dolce Vita na gorskem golfu pod mogočnimi Dolomiti
šampanjci
Francoski mehurčki
KULTNA ROJSTNODNEVNA TORTA
 KATEGORIJE 
  • Aktualna revija
  • Dogodnik
  • Dolce Vita po svetu
  • Dolcevita Lifestyle
  • Golf
  • Kulinarika
  • Music
  • Novice
  • Ocene gostiln
  • Photography
  • Razno
  • Tema meseca
  • Travel
  • Uncategorized
  • Uvodnik
  • Vinski svetovalec
 Portal za hedoniste in svetovljane! 
2008-2021 © Zavod Inštitut Mediapro in Sršen & Sršen d.o.o.