Italijani so mojstri vrhunskega turizma, saj so vedno znali svojo zgodovino zapakirati tako, da smo tujci odprtih ust gledali in občudovali njihove mojstrovine. Predvsem to, kako so lahko vse možne gradove in dvorce ustrezno preuredili v odlične hotele, je bilo čarobno. Sicer to znajo tudi Francozi in Španci, vendar so nam Italijani najbližje. Najbližji grad – castello – pa je slovenskemu gostu v Colliu, italijanskih Brdih, le streljaj od Medane in naših Brd.
Kar je najbolj impozantno, je dvorec sam, vsebine pa kar lezejo iz njega. Če k temu dodamo še odlično igrišče za golf, ki dominira v Furlaniji, zunajserijsko gostinsko ponudbo in vinsko klet, je paket skoraj popoln!
Brez zgodovine ne gre
Zametke gradu je treba iskati v času Rimljanov, ki so imeli na tem griču opazovalnico in kasneje manjšo utrdbo. V 13. stoletju (!) je družina Ungispach že sezidala prvi dvorec, ki so ga kasnejši lastniki samo še dograjevali in spreminjali, dokler ga leta 1979 ni kupil Loretto Pali, ki je lastnik še zdaj. Pali je pravi poslovnež, ki je že nekaj let prej kupil klet Boatina blizu Krmina, kasneje pa je temu nakupu dodal še grad s kletjo in vinogradi, ki jih je kar 84 hektarov. Klet letno pridela okrog 450 tisoč steklenic vina, ki ga v glavnem prodajo v ZDA. Najbolj znano in cenjeno vino je njihov merlot. Vsi ti vinogradi so v kosu in grad je videti kot iz pravljice v objemu teh trt!
V gradu je 15 sob, ki pa so vse unikatno opremljene z množico starin, kar daje gostu občutek zgodovinske veličastnosti. In res – bivanje v teh sobah je svojevrstni užitek. Najbolj prestižna je soba Giaccoma Casanove, kjer naj bi legendarni ženskar in pisatelj tudi prebival leto dni.
Sprejem in namestitev
Recepcija je v manjši zgradbi pred dvorcem in tam lepo poskrbijo, da se vaša prtljaga znajde v pravi sobi, saj je do vhoda v dvorec kakšnih sto metrov poti skozi prelep in negovan park. Dvigala sicer ni, ker bi morali kar precej uničevati staro arhitekturo, ampak graščina ima le dve nadstropji, od katerih je vrhnji del rezerviran za družino lastnika. Ko vstopite v sobo, vam začne srce hitreje biti, saj se je časovni stroj že vklopil in prišli ste v 18. stoletje. Kljub vsemu so glavne stvari (žimnice na posteljah) sodobne in vrhunske, klimatska naprava deluje skoraj neslišno in wi-fi povezave so brez gesel in lahko dostopne. Podobno je s televizijskimi programi, med katerimi boste ujeli tudi tri slovenske, prevladujejo pa nemški in avstrijski – saj so ti nemško govoreči gostje tudi v večini.
Kulinarika in vino
V sklopu dvorca delujejo tri restavracije. Prva najbolj preprosta, kjer skozi ves čas strežejo tudi prigrizke in preproste jedi, se imenuje Il Gusto di Casanova (Okus Casanove) in je v dvorcu samem. Jeste in pijete lahko v notranjosti, še lepše pa je sedeti zunaj pod baldahinom ali v paviljonu, kar daje občutek veličastnosti.
Če ste bolj izbirčni ali lačni, se lahko sprehodite ob golfskem igrišču do restavracije La Tavernetta, kjer ustvarja priznani chef Antonio Venica. Njegova posebnost so lokalne furlanske jedi z dodatkom modernega pristopa, vinska karta pa tukaj seže precej ven iz lokalne kleti in se razširi na celo Italijo in Francijo.
Nekje sredi teh dveh ponudb pa je Hosteria del Castello, ki je na nasproti strani ceste od La Tavernette, kjer so jedi bolj preproste in sezonske.
Golf
Večina obiskovalcev, ki tudi ne bivajo v dvorcu, ampak se po opravljenih udarcih vrnejo domov, je seveda golfistov. To je eno izmed najbolj obiskanih golfišč v Furlaniji, saj ima 18 lukenj in poznavalci (o tem je pisal tudi naš Aleš Fevžer) ga zelo hvalijo. Cene so zelo zmerne (60 evrov na dan) in nič čudnega ni, če so parkirišča vedno polna, razen ob torkih, ko je igrišče zaprto.
Pohodi, sprehodi, savne, bazeni in center dobrega počutja
Če letos ne bi bil svetovni in s tem tudi italijanski turizem ohromljen zaradi pandemije Covid–19, bi tokrat lahko prvič uživali v novem spa centru, ki je zaradi tega obtičal sredi gradnje. Naredili so ga nekje do polovice, potem pa so morali delavci oditi. Zaposleni pravijo, da bo projekt zaživel prihodnjo pomlad. Ampak to, kar smo videli – je veličastno in komaj čakam, da se spet vrnemo!
Ker je dvorec sredi neokrnjene narave, je na voljo množica lepih poti skozi vinograde in gozdove na hribe in hribčke, pa tudi v bližnje vasice. Lahko si izposodite navadno ali električno kolo in se odpeljete dlje – brez težav tudi v Brda – in tam obiščete katerega od vinarjev ali gostiln. Raznih aktivnosti je malo morje! Lahko pa se uležete na ležalnik pod baldahinom, berete knjigo in uslužno osebje vam bo na mizo prinašalo razne pijače in dobrote.
Drugo
Zajtrki so ekskluzivni. Velika večina jestvin vas bo čakala na mizah, dodatne posebnosti pa vam bodo pripravili po vaši želji. Prav tako sobna strežba dela kot navita ura, tako da si lahko večerje ali zajtrke naročite direktno v sobe. Tukaj nič ni nemogoče!
Ena izmed glavnih dejavnosti Castella di Spessa so poroke, obletnice ter večja in manjša družinska slavja, za kar so še posebej specializirani. Kot pravijo zaposleni, se je tam poročilo kar precej slovenskih parov! Ob vikendih redno prirejajo razne predstave in koncerte na grajskem vrtu, tako da vam res ne more biti dolgčas.
Sklep
Vsekakor je to prelep in šarmanten dvorec, ki vas bo popeljal skozi čas in vas razvajal z vsem, kar smo ljudje izumili v zadnjih 250 letih; od Casanove dalje.
Piše: Peter Jazbec