Naslov: obala Pina Budicna 16, Rovinj, Hrvaška
Splet: www.maistra.com/hotel-adriatic-rovinj
Telefon: + 385 52 803 520
Odprto: vsak dan od 7. do 23. ure, nikoli zaprto
Rovinj je brez dvoma prva kulinarična destinacija hrvaške Istre.
Mesto samo je skrbno urejeno in čisto, velik del nadstandardnosti pa so dobili od nekdanje Tvornice Duvana Rovinj, ki je denar od prodaje modro investirala v turizem in hotele. Tako imamo v zalivu, ki gleda na staro mestno jedro, kar štiri zunajkategorične hotele pod njihovim vodstvom – Eden, Lone, Monte Mulini in najnovejšega in verjetno najboljšega v vsej državi – Grand Park Hotel. Ampak to ni vse, kajti Maistra, kot se zdaj imenujejo turistično obarvani cigaretarji, ima po vsej Hrvaški še množico hotelov in kampov tudi po drugih mestih; vključno z Dubrovnikom in Zagrebom. V starem mestnem jedru so kupili legendarni hotel Adriatic, ki ima več kot sto let in so ga okusno preuredili in vanj umestili nadstandardno kulinarično ponudbo. V službo so namreč vzeli malteškega mojstra kuhinje Jeffreyja Vello, ki je prevzel kompletno gostinsko ponudbo vseh restavracij v verigi Maistra. To velikansko nalogo lahko opravi res velik mojster, kar Vella tudi je. V dobrih dveh letih bivanja v Rovinju je natreniral vse kulinarične ekipe, med drugim tudi vse iz t. i. Brasserie Adriatic – sam pa kraljuje v prvi restavraciji skupine – v Cap Aurei, ki na Adriatic gleda iz Grand Park Hotela.
Zato ga v Adriaticu skoraj ne boste našli, pustil pa je globoko sled, saj je ekipo vrhunsko natreniral.
Meni menjajo sezonsko in tokrat smo naročili nekaj popolnoma nemorskega – polže po burgundsko na drobljencu. Tole že na papirju zveni več kot eksotično, na fotografiji pa je bilo še bolj. Polži se od klasike po okusu niso razlikovali, toda velik trik te jedi je bil fino razstavljeni drobljenec čokoladnega testa, ki je svoj trenutek dočakal v kombinaciji z oljčnim oljem. Bilo je senzacionalno!
Tam narejen bakala na domači (in precej bolj pikantni) rukoli je bil izvrsten, široki rezanci s sladkimi kvarnerskimi škampi pa so obračali planete! To je bila izjemno usklajena simfonija morskih sadežev s prevladujočimi škampi na ravno prav (al dente) kuhanih testeninah v sočni omaki. Ker sodobna istrska kulinarika veliko vplivov vleče od italijanske, so tam narejene raviole napolnili s sirom in jih prelili z omako češnjevih paradižnikov in raznih zelišč (predvsem bazilike), končni dotik pikantnosti pa je dal tenko nariban sir Veli Jože, ki so ga poimenovali po znanem istrskem hrustu.
Vinska ponudba je več kot zgledna in tudi sommelierka nas je s svojim znanjem navdušila! Ko je punca takoj po našem prihodu prinesla pokazat lepega divjega brancina, smo ga takoj izbrali za dodelavo v pečici s krompirjem. Ta večna klasika je bila več kot navdušujoča. Riba je bila precizno pečena (ravno prav sočna in mehka ter na zunaj slastno hrustljava). Tudi krompir je bil ravno prav pečen in je lepo pil okusno omako.
Pri sladicah smo že malce sopihali, vendar smo jih vseeno zmazali – čokoladna dekadenca in vaniljev sladoled ter klasični limonov tart z zapečeno meringo.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen