Naslov: Nazorjeva 2, Ljubljana
Splet: www.aftr.si
Telefon: 070 713 760
Odprto: vsak dan od 10. do 14. ure (brunch) in od 14. do 23. (bistro); ob petkih in sobotah je bistro od 14. do 01; nedeljah in praznikih zaprto
Prva gostilna, ki je v centru Ljubljane dobila prestižno Michelinovo zvezdico je bil Atelje, na Nazorji ulici.
Na lokaciji bivšega Smrekarjevega hrama sta ga ustanovila manager in sommelier Matjaž Ivanc in chef Jorg Zupan, ki je za seboj imel že dolgo kilometrino dela pri znanih kuharskih zvezdah po svetu.
Njegova zelo posebna filozofija kuhanja ga je povzdignila v prvo ligo in Atelje je zablestel.
Pa vendar – dvojica je bila s tem rahlo nezadovoljna in prva pri nas sta zvezdico VRNILA, preuredila restavracijo in se posvetila tistemu, kar v tujini imenujejo bistro.
Ker je lokal namenjen obiskom „po“ določenih obveznostih, sta ga fonetično poimenovala Bistro Aftr – po.
Jedilnik (pravzaprav sta dva; eden kot brunch (breakfast-lunch) in od 14. ure dalje bistro) je v primerjavi z Ateljejem precej okleščen, vinska karta pa tudi.
Tako se je zgodilo, da sva od menija za kosilo pri hladnih jedeh imela le divjačinski tatar.
Bil je odlično zasnovan, vendar je bil po Jorgovo zelo pikanten. Pikantnost sta dodala azijski riž bulgur in mešanica začimb baharat.
Vse skupaj je bilo postreženo na sveži in hrustajoči fokači, ki je dodala prijeten okus. Do tukaj je bilo vse lepo in prav, ampak pri tatarcih je zelo pomemben okus osnovne sestavine – mesa, ki so ga v tem primeru nadvladale začimbe in dodatki, po okusu je bil tatar preveč pikanten in okusa mesa skoraj ni bilo moč .
V španski regiji Galicija je najbolj znana jed imenovana Pulpo.
Jed je preprosta in efektna in tukaj jo je mr. Chef naredil tako, kot jo delajo v originalu – se pravi – v slanem kropu kuhana hobotnica s krompirjem, narezanim na koščke.
Te sestavine se postreže mlačne, vse skupaj pa posujejo z rdečo papriko v prahu in prelijejo z oljčnim oljem.
Tudi v Jorgovi verziji je bila jed zelo okusna, mogoče bi lahko dodal malce več paprike in olja…
General Tso je bil znameniti kitajski general, ki pa je rad dobro jedel. Osnovni okusi jedi so sladko-kislo-pekoči (tipično kitajsko; kot njihove juhe), glavna sestavina pa so svinjski panirani in ocvrti možgani z zabajonejem in gobjo omako, narejeno z sherryem Pedro Jimenez, ki je od vseh teh posebnih vin iz juga Španije tudi najbolj sladek.
Okusi so bili odlični, le panada je bila po mojem skromnem mnenju preveč debela, tako da nežnega in nevtralnega okusa možganov na jeziku niti nismo začutili.
Pri sladicah smo vilice namočili v toplo babko (neke vrste čokoladna potica), nad katero je krajeval kardamomov sladoled.
Kombinacija je bila izvrstna, dodani lešniki v babki pa so okuse lepo zaokrožili. Res dobro!
Največji minus našega obiska je bila postrežba, ki v tistem trenutku niti ni vedela, kaj počne oz. nosi na mizo.
Je pa res, da je gospod Ivanc ob našem poslavljanju dotičnega natakarja odpustil.