Grozdje za to vino je bilo obrano iz vinograda Angel, kjer je Miha poleg zelena zasadil še rebulo in pinelo.
Želel je imeti vinograd lokalnih sort, ki bi jih vzgajal brez škropiv in gnojil. Na lastne oči in roke sem se lahko prepričal, da takšno početje na daljši rok enostavno ni bilo ekonomično. Na trgatvi sem s trt tu in tam obral kakšen grozd, na katerem je bilo le nekaj jagod. To vino me je vrnilo v čas, ki ga verjetno nikoli več ne bo nazaj, vsaj ne z lokalnimi sortami. Zato je Miha našel drugo pot, kjer lahko pridela vino iz grozdja, ki ni bilo škropljeno. Ta druga pot je ob izbiri in zasaditvi tolerantnih, oz. interspecifičnih ali medvrstnih sort. Tej zgodbi bom namenil obširnejši članek, kakor tudi vinu Marlon, ki je pridelano iz omenjenih sort. Danes sem si pa natočil ta zelen, kot spomin na minule čase. Skratka, ob letniku 2015 grozdje še ni bilo škropljeno. Iz 5000 trsov so pridelali zgolj 600 steklenic vina, ki je po zorenju v lesu bilo stekleničeno brez filtracije in brez dodanega žvepla.
Angel zelen je dobesedno oranžne barve z vonji olupka pomaranče, suhega rumenega sadja, zelišč, karamele in finim dotikom dimnih not.
V ustih srednjega telesa, z višjimi, zrelimi kislinami in neverjetno sočnostjo. Harmonično, zaokroženo, z veliko osebnostjo, ki naredi to vino tako izjemno, da ga enostavno moraš spoštovati. Čeprav ni zahtevno za uživanje, premore izjemno širino in globino, ki meji že na višje, poduhovljene sfere. Zato se mi je prikradla misel, da bi takšno vino morali ponuditi pri raznih obredih v cerkvah in podobnih ustanovah. Če bi se to res zgodilo, bi se tovrstnih obredov tudi sam udeleževal. Ko ti da Vino več, kot ti lahko ponudi zgolj vino. Za meditiranje in vprašanja o smislu bivanja tukaj in zdaj.
Izjemno. Enkrat Batič, vedno Batič.
Se nadaljuje…
Besedilo in fotografije: Gorazd Selič