Ana Roš Stojan, slovenska kuharska mojstrica iz restavracije Hiša Franko v Kobaridu, je na letošnji podelitvi The Best Chef Awards 2025 v Milanu dosegla izjemen uspeh – osvojila je drugo mesto med najboljšimi kuharji na svetu.
Nagrado ji je prinesla izvirna kombinacija inovativnosti, ustvarjalnosti in močnega občutka za okolje, iz katerega črpa navdih. V svojih jedeh mojstrsko prepleta lokalne sestavine in tradicijo doline Soče z vplivi sodobne svetovne kulinarike.

Foto: The Best Chef Awards 2025 / Edward Trzeciakiewicz
Uspeh, ki utrjuje njen svetovni ugled
Roš Stojanova je s tem dosegla enega največjih uspehov slovenske gastronomije doslej. Pred njo se je uvrstil le danski chef Rasmus Munk, ki je tudi lanskoletni zmagovalec, tretje mesto pa je osvojil Himanshu Saini iz Združenih arabskih emiratov.
To ni njen prvi vrhunski rezultat – leta 2024 je prejela naziv Best Chef Voted by Professionals, leto prej pa se je uvrstila na tretje mesto svetovne lestvice. Ti dosežki potrjujejo njeno dolgoletno vztrajnost in jasno kulinarično vizijo.

Foto: The Best Chef Awards
Hiša Franko – zgodba Posočja in svetovne prepoznavnosti
V osrčju njene ustvarjalnosti stoji Hiša Franko, restavracija v objemu narave ob reki Soči. Gre za prvo in trenutno edino restavracijo v Sloveniji, ki jo odlikujejo tri Michelinove zvezdice.
Pod vodstvom Ane Roš Stojan je Hiša Franko postala prepoznavna po spoštovanju lokalnih sestavin, odgovornem odnosu do okolja in kuhinji, ki sledi ritmu sezone – kar jedem daje posebno pristnost in značaj.
Jedilniki vključujejo sestavine lokalnih kmetov, nabiralcev in sirarjev iz Posočja, a so vedno interpretirani z drznostjo in ustvarjalnostjo, po katerih je Hiša Franko postala svetovno znana.
Na spletni strani tekmovanja The Best Chef Awards so o njej zapisali, da s pogumnimi okusi in izrazitim občutkom za slovensko pokrajino oživlja dediščino in jo prepleta z globalnimi vplivi, s čimer je Slovenijo trdno postavila na svetovni kulinarični zemljevid.

Foto: The Best Chef Awards 2025 / Edward Trzeciakiewicz
Filozofija, ki presega meje kuhinje
V kulinariki Ane Roš Stojan se prepletajo dediščina, trajnost in eksperiment. Njene jedi so prepoznane po umetniški izražnosti, a hkrati ostajajo globoko osebne in zasidrane v naravi. S svojim pristopom je postavila temelje za novo obdobje slovenske gastronomije, v katerem so drznost, avtentičnost in spoštovanje okolja ključne vrednote.
Kot pogosto poudarja, Hiša Franko ni le restavracija, ampak zgodba o ljudeh, naravi in času, ki se odraža v vsaki sezoni in v vsaki jedi, ki jo ustvarijo z ekipo.
Slovenija kot kulinarična destinacija
Priznanje, ki ga je Ana Roš prejela v Milanu, ni le osebni uspeh, temveč tudi potrditev izjemnega napredka slovenske gastronomije.
Z dosežki, kot je ta, se Slovenija vse bolj uveljavlja kot destinacija vrhunske kulinarike, kjer tradicija, trajnost in inovativnost sobivajo v popolnem ravnovesju.























