Naslov: Amfiteatarska 6, Pula
Splet: www.hotelamfiteatar.com
Telefon: +385 (0)52 375 600
Odprto: od 19 – 22; nikoli zaprto
Da je lokacija gostilne v mestu zelo pomembna, je jasno. Če pa je čisto blizu najbolj znamenite turistične točke v mestu, je to popoln zadetek v polno. Govorim o hotelu z istoimensko restavracijo v hrvaškem obmorskem mestu Pula.
Če dodam še ime lastnika Deniza Zembe, enega najboljših kuharjev naših južnih sosedov, naj bi bila pot do uspeha odprta. Pa je?
Zemba je kljub velikemu kuharskemu znanju hotel ob rimski areni označil s tremi zvezdicami, hrano pa prav tako. Zelo omejen jedilni list in vinska karta niti ne namigujeta na neko nadstandardnost.
Sami krožniki so odmev tistega, kar je pred svojim odhodom v Veliko Britanijo Zemba kuhal pred dvajsetimi leti v svojem revolucionarnem Mandraču v Voloskem.
Prvi krožnik, neke vrste carpaccio surovih škampovih repkov, je obdal z zeliščnim oljem in zdrobljenimi sušenimi olivami je bil harmoničen in zelo prijazen.
Sledila je nežna juha iz pireja, ki je vseboval poširano jajce, sveže jurčke in lisičke, zraven pa je dodal košček domače istrske klobase ki je bila neprijetno žarka. To pa je pokvarilo sicer dobro namero harmoničnosti. Aja – pa jajce samo je bilo preveč kuhano in radosti razlivanja rumenjaka je umanjkalo.
Sous – vide – tehnika dolgotrajnega kuhanja pri nizkih temparaturah je že široko poznana, toda Zembo jo je uporabil pri licih boškarina, tipičnega istrskega goveda. Meso je bilo lepo mehko, omaka pa preveč začinjena, da bi prikazala harmonijo. Tudi pire iz zelene ni prav nič pomagal.
Sladico (čokoladni sufle, polnjen s tekočo čokolado) je Zembo položil na vanilijevo kremo in ga zaokrožil s kepico pistacijevega sladoleda. Okusi so bili prekrasni in dostojni zaokrožili obed.
Besedilo in fotografije: Tomaž Sršen